RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Росія збирається "проковтнути" сусідку України: названі головні ознаки

Президент РФ Володимир Путін має намір об'єднати Росію і Білорусь, так як він втрачає свій вплив, але хоче довше залишитися при владі.

Про це повідомляє газета "Факти", посилаючись на слова політичного експерта, аналітика Democracy house Анатолія Октисюк.

"Об'єднання Білорусі і Росії не за горами, і воно цілком реальне. Це більше потрібно Путіну, ніж Лукашенко. В першу чергу - для того, щоб зняти внутрішнє напруження в своїй країні, задавленій санкціями. Крім того, як показали недавні результати губернаторських виборів, Путін потихеньку починає втрачати вплив в регіонах, де до влади приходять опозиціонери. Кремлю просто необхідна "чергова перемога", про яку говоритимуть всі російські ЗМІ. А поглинання Білорусі якраз і може стати тією самою перемогою. При цьому в Росії розуміють, якщо вони підуть на чергове захоплення чужих територій, це може їм дуже дорого коштувати. Знову санкції... Навіщо, якщо можна поглинути свого слабшого сусіда шляхом об'єднання з ним? ", - каже Октисюк.

За словами експерта, Лукашенко, звичайно ж, боїться втратити незалежність. Але, схоже, у нього не буде іншого виходу, крім як піти на угоду з Путіним. У Москви є багато способів примусити "бацьку" об'єднатися. Основний - економічний. Наприклад, зараз Росія будує в Білорусі атомну електростанцію. Але останнім часом роботи там фактично припинилися. Кремль однозначно дає зрозуміти: поки президентом буде залишатися Лукашенко, ніякої атомної електростанції чекати не варто.

Також є й інші сигнали, які говорять про плани об'єднати дві країни. Кремль відмовляється видавати черговий кредит Білорусі. Лукашенко говорив, що йому потрібен мільярд доларів. У Росії сказали: вибач, ми самі в складній ситуації. Швидше за все, це були лише відмовки. Далі. Росія скоротила до мінімуму постачання нафтопродуктів білорусам. А це - третина бюджетних надходжень. До речі, з російської сирої нафти Білорусь робила авіаційне паливо і продавала його нам.

Як розповів аналітик, є ще одна причина, по якій Путін затіяв це об'єднання: йому не подобається, що Лукашенко почав загравати з білоруськими націоналістами.

"Дивіться, зараз починається переклад всієї документації на державну мову. Диктори й ведучі на телебаченні і радіо все частіше переходять на білоруську. Запатентував свій бренд - національну вишиванку. Крім того, останнім часом активізувалися футбольні ультрас, які під час матчів використовують антиросійські кричалки. Останнім часом в Білорусі все менше стає впливу російської культури і російської мови. До того ж Лукашенко почав все частіше дивитися на Захід. Ясно, що Путіну така ситуація не подобається. Адже так можна втрачати ще одного залежного сусіда", - заявив Анатолій Октисюк.

Також експерт наголосив, що найголовніша причина - Путін якомога довше хоче залишатися при владі. Але йому вже дали зрозуміти, що третій поспіль президентський термін - не пройде і Держдума його не підтримає.

"Що робити в такій ситуації, щоб залишатися, по суті, вічним президентом? Так ось же - ця ідея лежить на поверхні. Колись її висловив сам Лукашенко, але незабаром зрозумів, що за межами своєї країни він підтримки не отримає і главою об'єднаної держави йому не стати. Тому президент Білорусі відмовився від цієї ідеї, а Путін подумав: а це для нього насправді шанс в п'ятий раз стати главою держави! Після об'єднання Білорусі з Росією з'явиться нова країна. а це означає, що можна буде обнулити Конституцію і знову піти на президентські вибори. Для нової держави це буде лише перший раз", - підсумував Октисюк.

Як раніше повідомляв "Апостроф", росіяни назвали своїх головних "ворогів".