RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Ситуація в Азовському морі: український адмірал оцінив загрозу кримського сценарію

Командувач українських Військово-морських сил Ігор Воронченко заявив, що незважаючи на значну перевагу Росії в Азовському морі, в разі дестабілізації України зможе захистити себе, і ситуація з Кримом більше не повториться.

Про це він розповів в інтерв'ю BBC News.

За словами Воронченко, керівництво ВМС ЗСУ розглядає різні варіанти розвитку подій, в тому числі і загострення ситуації в Азовському і Чорному морях, аж до десантних операцій.

"Але впевнений, що відкрита агресія на морі - це буде останній крок помираючої "імперії зла" РФ. Вони не наважаться цього зробити. Однак кожен день росіяни роблять якісь сюрпризи, нові методи брудних, непрямих дій. На п'ятому році війни ми вже навчені і пристосувалися до цього. Прогнозуємо, що буде далі. Іншого виходу немає, окрім як відстоювати свою незалежність. Якщо буде якось загострення, ми застосуємо силу", - зазначив адмірал.

"Якщо вони підуть на жорстку дестабілізацію, будемо адекватно відповідати - супроводжувати свої судна, перебувати в тих районах, де ведеться рибальство та інші види промислу", - додав він.

Воронченко також підкреслив, що в даний момент співвідношення сил на морі не на користь України.

"Так вже трапилося, що у нас співвідношення сил один до двадцяти. А по якості - ще більше. У них є "Калібри" (протикорабельні крилаті ракети. - ред.), яких у нас немає. Але у нас іншого виходу немає. Ми передбачаємо їхні дії й спроможні реагувати на ситуації, які виникають… Так, нас менше, потенціал не такий, але своє завдання будемо виконувати… Другого Криму не буде, та ситуація не повториться", - запевнив командувач.

Більш детально про те якої мети Москва хоче досягти в Чорному і Азовському морях і які у неї є для цього можливості читайте в матеріалі "Апострофа": Морська війна з Росією: в України з'явився новий союзник.