RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Морська війна з Росією: в України з'явився новий союзник

Росія активізувалася в Чорному морі

Росія активізувалася в Чорному морі Фото: structure.mil.ru

Член НАТО Румунія стурбована посиленням військової присутності Росії в Чорному морі. Міністр оборони Румунії заявив, що за останній рік кількість провокацій РФ в Чорному морі значно зросла. Про те, якої мети Москва хоче досягти в Чорному та Азовському морях та які у неї є для цього можливості, "Апострофу" розповів заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Ситуація в Чорному морі після окупації та незаконної анексії Криму кардинально змінилася. За останній рік Росія продовжує окупацію, а з моменту будівництва Керченського мосту через протоку здійснює провокації тепер і в Азовському морі, і Керченській протоці. Тому саме з цієї точки зору можна оцінювати наміри Росії встановити зони виключного контролю. Однак на цей час я вважаю, що Україна нарешті розпочала дії, які демонструють, що вона має таке саме право користуватися Керченською протокою і Азовським морем, як і Росія.

НАТО має обмежені можливості в цій сфері, оскільки є Конвенція Монтре, яка забороняє постійну присутність військово-морських сил нечорноморських країн в Чорному морі – обмежує і за термінами, і за водотонажністю. Це означає, що постійно знаходитися в Чорному морі не можуть ні американські, ні британські, ні французькі кораблі. Зараз НАТО намагається створити систему управління – тобто командування НАТО в Румунії, яке могло би координувати дії військово-морських сил НАТО. На ротаційній основі кораблі нечорноморських країн НАТО могли би заходити і здійснювати чергування. Координацію цих сил могло би здійснювати командування, яке може знаходитися в Констанці.

Однак і тут все не дуже позитивно для НАТО, оскільки Болгарія відмовляється підтримувати створення таких органів управління, бо вважає, що це може призвести до більшої конфліктності з точки зору реагування Росії. Румунія є, я би сказав, найактивнішим членом НАТО, який намагається протидіяти Росії, і фактично найближчим союзником України в Чорному морі. Україна та Румунія можуть разом, за підтримки тих же США, якраз створити ту групу країн, яка буде протидіяти Росії в Чорному морі. Думаю, що Україні потрібно поглиблювати стосунки з Румунією, в тому числі у військово-морській сфері.

Росія ставить за мету перетворити Чорне та Азовське моря на російське море, виштовхати звідти країни НАТО і створити так звані зони відчуження, щоб контролювати Чорне море й прилеглі території і корабельними засобами, і засобами вогневого ураження. Завдяки розміщенню в Чорноморському флоті підводних та надводних кораблів, озброєних крилатими ракетами "Калібр" вони контролюють радіус до 1,5 тисяч км. Через існування договору між Україною та Росією кораблі третіх країн взагалі не можуть зайти в Азовське море без дозволу Росії... Тому зараз, на мою думку, цей договір шкідливий для України якраз через обмеження можливостей України отримати допомогу від НАТО.

Шанси Росії досягнути цієї мети – тобто встановлення повного контролю над Чорним та Азовським морями – я вважаю обмеженими, оскільки будь-які відповідні дії будуть сприйматися міжнародною спільнотою як виклик та загроза, і це призводитиме до нових санкцій проти Росії. Якби Росія спробувала зупинити українські кораблі при проходженні через Керченську протоку, здійснити обстріл чи інший фізичний вплив, такі дії згідно з міжнародним морським правом класифікували би як акт агресії з відповідною реакцією міжнародної спільноти та введенням нових санкцій проти Росії. Я не думаю, що це зараз відповідає інтересам РФ.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному