RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Назріває міжнародний скандал: важливого політика з Румунії не пустили в Україну

Лідера Демократичної спілки угорців Румунії (RMDSZ) Хунора Келемена не пропустили на територію України.

Про це сам Келемен написав на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, він прямував до Ужгорода на святкування 30-річчя місцевої угорської організації "Товариство угорської культури Закарпаття" (КМКС/KMKSZ).

"Я міг би зробити це, якби українська влада після однієї години безглуздого очікування і прикордонного контролю дозволила б мені в'їхати в країну. Вони позбавили мене права в'їжджати в країну без будь-яких пояснень. Вони просто повідомили, що я не можу перетнути кордон", - написав Келемен.

Він зазначив, що повідомив про інцидент міністра закордонних справ Румунії, і в понеділок проситиме роз'яснень від українського посольства в Бухаресті.

У коментарі румунському виданню Mediafax Келемен заявив, що отримав заборону на в'їзд в Україну до 13 жовтня 2020 року.

Дмитро Тужанський, експерт, який спеціалізується на угорській проблематики, вважає, що цей випадок може стати серйозною дипломатичною проблемою.

Він зазначив, що Келемен є депутатом парламенту Румунії, а також був міністром культури, балотувався у президенти.

"Саме Хунор Келемен є політичним лідером угорської громади Румунії, який постійно зустрічається з Віктором Орбаном і не тільки. Це не пішак, не маргінал на кшталт представників угорського Йоббік, яких не впускали до України раніше", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Він також припустив, що причиною заборони могла стати політична позиція "Демократичного союзу угорців Румунії", у центрі якої стоїть вимога надати угорцям Румунії право на автономію, включно з адміністративно-територіальною. Це питання неодноразово виносилося на розгляд у румунському парламенті, але щоразу відхилялося.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", позиція США щодо спору між Угорщиною та Україною щодо положень українського закону про освіту, що стосуються мови меншин, змістилася в бік підтримки Будапешта.