RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Свято від "визволителів": Росія потрапила в Болгарії в серйозний скандал

У Болгарії назвали "сумнівною історичною тезою" ідею виставки посольства РФ 9 вересня, присвяченій "75-річчю визволення Східної Європи від нацизму".

Про це повідомили в МЗС Болгарії.

Дипломатичне відомство закликало Росію залишити дату 9 вересня 1944 року і його наслідки "в руках істориків, а не політиків".

"Ми не повинні закривати очі на той факт, що багнети Радянської Армії принесли народам Центральної та Східної Європи півстолітні репресії, задушену громадянську свідомість, деформований економічний розвиток і відірваність від динаміки процесів в розвинених європейських країнах ... Радимо російському посольству не позичати позицію в підтримку сумнівної історичної тези ( "звільнення"), який ставить у привілей тільки деякі політичні кола в Болгарії, оскільки це є втручанням у внутрішньополітичні дебати в нашій країні", - заявили в МЗС.

Також в Болгарії вказали російським дипломатам на історичний факт, який свідчить про агресивну політику СРСР після Другої світової війни. В країні дотримуються позиції, що саме радянський уряд заблокував європейський розвиток Болгарії на довгий час.

"З точки зору міжнародного права факти очевидні: переворот 9 вересня був прямим наслідком оголошення СРСР війни Болгарії 5 вересня 1944 року і подальшого введення радянських військ ... СРСР оголошує війну Болгарії, коли до влади тільки що прийшов новий демократичний уряд ... За цим йде тимчасова окупація Болгарії СРСР і союзниками ... Довгострокові наслідки для Болгарії такі ж, як і для інших країн Східної Європи, які потрапляють в зону впливу Радянського Союзу - 45 років правління тоталітарного режиму, заснованого на більшовістьсько-ленінській версії комуністичної ідеології", - відзначили в дипвідомством.

При цьому в російському посольстві вирішили відповісти на заяву МЗС, уточнивши, що "збентежені" позицією відомства.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Польщі Анджей Дуда під час промови, присвяченій 80-річчю початку Другої світової війни нагадав про агресію Росії проти України і Грузії і закликав пам'ятати уроки минулого, щоб уникнути повторення подібних катастроф.