RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Путін зрозумів, як впливати на Зеленського: названі головні ризики для Криму від "формули Штайнмайера"

Готовність української сторони і зокрема президента Володимира Зеленського йти на болючі компроміси з Росією по Донбасу може бути сприйнята керівництвом країни-агресора як слабкість, яка потім трансформується у важіль впливу на переговорах щодо деокупації Криму.

Про це написав у своєму блозі на "Радіо Свобода" український журналіст Віталій Портников.

За його словами, імплементація "формули Штайнмайера" була умовою Росії для зустрічі в Нормандському форматі, і тепер лінія для діалогу між Зеленським і Путіним відкрита. При цьому російський президент перебуває в більш сильній позиції з будь-якого питання, в тому числі і Криму, оскільки його тиск спрацював.

Журналіст зазначив, що у "формулі Штайнмайера" немає умови щодо переговорів Києва з ватажками бойовиків, проте побічно цей процес мається на увазі для узгодження виборів в ОРДЛО. Таким чином Росія домоглася часткової легітимації "своїх маріонеток" на Донбасі. Пізніше глава МЗС РФ Сергій Лавров прямо заявить, що такі переговори для проведення виборів необхідні.

Таким же чином Москва на переговорах може наполягати на діалозі Києва з владою "суб'єкта Російської Федерації" - окупованого РФ Криму, в тому числі і з питань амністії колабораціоністів і визнанням російського громадянства у місцевих жителів.

"Найголовніше - в Кремлі зрозуміли, як потрібно розмовляти з українським президентом, як міняти поступки на можливість діалогу, як використовувати у впливі на Банкову західних лідерів. І цей інструментарій тиску можна буде задіяти ще не раз - як по Донбасу, так і по Криму", - зауважив Портников.

Раніше "Апостроф" опублікував матеріал "Привид Веймарської республіки: куди приведе Україну мир від Зеленського" про ризики імплементації "формули Штайнмайера".