RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

"Корумпований генпрокурор": конгресмени США накинулися на Луценка через його роль у процедурі імпічменту Трампа

У вівторок, 3 грудня, у США опублікували матеріали розслідування справи щодо процедури імпічменту американського президента Дональда Трампа.

Документ був опублікований на сайті Конгресу США.

Колишнього українського генпрокурора Юрія Луценка звинуватили у корумпованоості. Матеріали справи, опубліковані Палатою представників американського Конгресу, кілька разів називають Луценка "часто замішеним у корупції". Звинувачення стосуються звільнення екс-посла США до України Марі Йованович. Корумпованості екс-генпрокурора присвятили цілий розділ.

Вперше в документі Луценка згадують у контексті розмови президента Дональда Трампа і Володимира Зеленського. Мовляв, "Трамп попросив залишити на посаді генпрокурора Луценка, якого помічали у причетності до корупції". Потім Луценко "виринає" у історії з відставкою Йованович.

"20 березня у виданні The Hill з'явилося багато колонок, які звинувачували Марі Йованович, посилаючись на тодішнього українського генпрокурора Юрія Луценка, якого багато хто вважає корумпованим, про те, що Йованович негативно висловлювалася про президента Трампа і передала Луценку нібито список осіб, яких не можна чіпати", - йдеться у матеріалах справи.

Саму Йованович конгресмени описують як "чемпіонку з подолання корупції", тому саме така її діяльність могла викликати невдоволення Луценка, який уже співпрацював із особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані.

Знову звинувачення у корупції проти Луценка звучать при більш детальному розгляді свідчень Йованович і пов'язаних з нею людей. Сама ж Йованович заявила, що Луценко казав "неправду щодо неї, оскільки вона ефективно допомагала українцям, які хочуть реформ"

Екс-послиня у своїх свідченнях назвала Луценка "опортуністом, який діє виключно з міркувань власної вигоди, іноді вступаючи в згоду з будь-якими політичними силами, які на його думку, найкращим чином відповідатимуть його інтересам в певний момент".

Колишній генпрокурор поширював фальшиві свідчення аби зберегти себе при владі, впевнені представники слідчої групи у Конгресі. Антикорупційні реформи не зацікавили Луценка, оскільки він сам міг бути причетним до корупції, - заявляють американські парламентарі, підкріплюючи слова свідченнями Девіда Голмса, радника з політичних питань в Посольстві США в Києві. За словами представників американського посольства, Луценко домігся відставки Йованович, оскільки вона відмовилася підтримувати його, поки він не виконає взяті на себе зобов'язання щодо реформ.

Матеріали також містять відому інформацію, як Луценко зустрічався із адвокатом Трампа Джуліані, котрий намагався домогтися розслідувань можливих корупційних зв'язків української компанії Burisma та Гантера Байдена – сина конкурента Дональда Трампа на виборах Джо Байдена. Також є підозри, що Джуліані впливав на Луценка з метою схилити до розслідування справи Байдена. При чому спец-посол Курт Волкер попереджав Джуліані, що Луценку "не можна довіряти".

"Він не зміг здійснити обіцяні реформи, про що пообіцяв, вступивши на посаду, і використовував кабінет для захисту політичних союзників і ймовірного самозбагачення", - йдеться у документі.

Слід зазначити, що попередника Луценка Віктора Шокіна в США також звинувачують у корупції.