RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Залишається головне питання: Пристайко зробив важливу заяву щодо "формули Штайнмаєра"

Імплементація узгодженої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство неминуча, але її остаточний варіант стане відомим після прийняття Верховною Радою нового закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інтерв'ю міністра закордонних справ України Вадима Пристайка агентству УНІАН.

За словами міністра, щодо "формули Штайнмаєра" залишилося єдине головне питання: яким чином вона буде імплементована в українське законодавство, "в якому місці і в якому обсязі". Головна ідея формули незмінна з 2016 року - політичне рішення ситуації лежить у сфері проведення законних виборів, які повинні підтвердити незалежна міжнародна організація.

"Питання формули - що вона повинна імплементуватиметься в новий закон. Коли ми з вами прочитаємо, як наші депутати цей закон [про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей] випишуть, це і буде остаточний варіант імплементації "формули Штайнмаєра" в українському законодавстві. Очевидно, що наших законодавців може не влаштувати саме її форма, але ідея повинна зберігатися так, як погодили її всі сторони ", - підкреслив Вадим Пристайко.

Як стверджує Пристайко, сама по собі "формула Штайнмаєра" не є безпечною або небезпечною.

"Вона спрямована на проведення виборів. А у нас навіть закону немає, за яким ці вибори можуть бути проведені. Більш того, проведення виборів передбачає виконання всіх так званих Копенгагенських критеріїв, які теж прописані. Ось там, зокрема, є і ситуація безпеки, яка дозволяє участь всіх партій, всіх медіа, участь спостерігачів. Це все записано теж. Тобто, незважаючи на те, що "формула Штайнмаєра" стала до певного рівня компромісом, але їй не вдається вирішити всі питання. Тут потрібна добра воля всіх, включно з нашими міжнародними партнерами, які мають сертифікувати вибори (якщо ми до них взагалі коли дійдемо) і сказати, що дійсно вибори выдбулися. А нам треба прийняти закон [про місцеві вибори на Донбасі], якого ще не існує. "Формула Штайнмаєра" в кінці спрацює, якщо всі елементи будуть на місці ", - запевняє міністр.

Як повідомляв "Апостроф", у четвер, 12 грудня, Верховна Рада України проголосувала за продовження закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" на один рік. За цей час депутати повинні підготувати новий закон, який буде враховувати ідеї "формули Штайнмайера".