RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Битва" тільки починається: як Рада голосувала за особливий статус Донбасу і що буде далі

Дію закону про особливий статус Донбасу продовжили до 31 грудня 2020 року.

Дію закону про особливий статус Донбасу продовжили до 31 грудня 2020 року. Фото: 112.ua

У четвер, 12 грудня, Верховна Рада України проголосувала за продовження закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" на один рік. Даний документ підтримали 320 нардепів. "Апостроф" розповідає все, що потрібно знати про документ і правки, які в нього планують внести.

Напередодні голосування голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко зачитав рекомендацію комітету Ради: "Заміна позначки року з 2019 на 2020 дозволить ще на 1 рік - до 31 грудня 2020 року включно - продовжити можливість тимчасового введення особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО і створить додаткові тимчасові можливості для реалізації відповідних законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання ситуації в ОРДЛО на основі принципів і норм міжнародного права та статуту ООН". Після обговорення відбулося і саме голосування.

Що говорив про особливий статус Зеленський

Президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів у "нормандському форматі" в Парижі заявив, що закон про особливий статус Донбасу спочатку просто буде продовжений, але пізніше його планують змінити.

"Це технічна річ, нам легше зараз продовжити цей закон і пізніше внести "формулу Штайнмаєра", бачачи певні кроки з того боку, що ми наближаємося до деескалації (на Донбасі, -" Апостроф"). Зараз почекати, коли цей закон не буде існувати, а потім, якщо, дай Боже, все добре, ми будемо новий закон голосувати - це складніше. Я думаю, що треба продовжити", - сказав він.

У свою чергу, президент Росії Володимир Путін на переговорах у Парижі наполягав на закріпленні в Конституції України особливого статусу Донбасу, і саме цей момент викликав особливе занепокоєння в українців, хоча команда Зеленського чітко заявила, що на поступки Москві йти не буде.

11 грудня голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія пояснив, що суть законопроекту, за який збирається голосувати парламент, проста: в першій статті 2019 рік змінюється на 2020.

Яким буде новий закон по Донбасу і що не так зі старим

Поки що у Верховній Раді не дуже багатослівні з приводу того, яким повинен бути новий законопроект про особливий статус Донбасу, але раніше сам Зеленський заявляв, що в документі планується закріпити "формулу Штайнмаєра".

Варто нагадати, що закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО був прийнятий у вересні 2014 року і набув чинності 18 жовтня 2014 строком на 3 роки, пізніше був продовжений.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступає в силу тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України і реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

Вибори ж повинні відбутися після виведення бойовиків, при гарантії вільного волевиявлення і спостереження за виборами, в тому числі, представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Фактично нинішній закон про особливий статус Донбасу не працює, адже містить багато юридичних протиріч. Зокрема, в Парижі Зеленський наполягав на тому, що спочатку Україна повинна повернути контроль за кордоном на Донбасі, а бойовики і найманці покинути нині окуповані території, тільки після цього будуть вибори.

Росія ж розраховує закріпити в Конституції України особливий статус Донбасу і вимагає від України почати прямі переговори з бойовиками ЛДНР. Більш того, Путін наполягає на тому, що спочатку на Донбасі мають відбутися вибори, а потім Київ відновить контроль над кордоном з Росією. Не менше запитань викликає і амністія бойовиків. Очевидно, що "битва" за особливий статус Донбасу тільки починається, адже українській владі належить вирішити чимало завдань і при цьому не поступитися Росії.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України