RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Україні доведеться включатися в гру: навіщо Кремлю авантюра в ООН через водну катастрофу в Криму

Окупувавши Крим, росіяни намагаються використовувати структури ООН для створення вигідного їм інформаційного фону навколо водної проблеми півострова.

Таку думку висловив "Апострофу" експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв.

В експертному середовищі "гуляє" версія про те, що підкилимні угоди по воді для Криму могли мати місце, і тепер росіяни публічно висловлюють своє невдоволення тим, що київські переговорники не дотрималися обіцянки.

"Є підстави припускати, що питання води для Криму піднімався в ході останнього паризького саміту Нормандське четвірки в 2019 році, і були досягнуті якісь домовленості. Чи не між Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним особисто, а "поверхом нижче", - зазначив Руслан Бізяєв.

За його словами, Росія зараз активно прокачує це питання, намагаючись нагадати про попередні домовленості. Експерт також нагадав, що саме після зустрічі в Парижі політичні соратники Володимира Зеленського почали робити неоднозначні заяви, допускаючи подачу води на півострів на певних умовах.

"Ніхто в Парижі свічку не тримав, але за логікою "політичної п'єси" все могло бути саме так", - припустив він.

У нинішній ситуації Офіс президента Зеленського і МЗС України не зможуть проігнорувати дії росіян, розраховуючи, що функціонери ООН мовчки викинуть кремлівський "позов" в сміттєву корзину.

Основна аудиторія таких заяв - представництва держав, які зазвичай "утримуються" при голосуванні важливих для України резолюцій по Криму. Тому Києву доведеться залучатися до активної контргри, інакше Москва почне поступово перетягувати країни, що "утримуються", на свою сторону, звинувачуючи Україну, нібито, в обмеженні кримчан.

Детальніше про те, як Кремль шукає слабкі місця через ООН, намагаючись знайти собі союзників читайте в матеріалі "Апострофа": І знову воду в Крим: в Росії придумали нову лазівку для тиску на Україну