RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Україна підпише з ЄС "промисловий безвіз": всі подробиці переговорів

Київ розраховує підписати угоду про "промисловий безвіз" під час наступного саміту Україна-ЄС.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час саміту 12 жовтня.

"Упевнений, є рух до дуже важливої для України угоди про "промисловий безвіз". Вже на наступному саміті Україна - ЄС ми прагнемо підписати цю угоду", - заявив Зеленський.

"Промисловий безвіз" - це визнання еквівалентності української системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській. Підписання угоди дозволить виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не шукати офіційного представника в Євросоюзі.

Впровадження "промислового безвізу" полегшить українським виробникам доступ на європейські ринки і поліпшить конкурентні позиції України на ринках інших країн. Крім того, підписання угоди грає важливу іміджеву роль, адже для Євросоюзу "промисловий безвіз" діє всього з декількома країнами - США, Канадою, Ізраїлем, Австралією, Японією, Новою Зеландією та Швейцарією.

Угода поширюється на 27 груп товарів. Вони включають в себе машини, електричне обладнання, медичні пристрої, високошвидкісні залізниці.

Україна веде переговори з ЄС про укладення цієї угоди вже 16 років. План дій з підготовки угоди підписали ще 17 грудня 2005 року Тоді планували, що угоду підпишуть в 2011. З 2016 вступила в силу економічна частина Угоди про асоціацію, тоді ж на високому рівні почали промисловий і регуляторний діалог.

Раніше ми писали, що Україна та ЄС підписали договір про "відкрите небо".