RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Україна починає будівництво багатоцільових суден за підтримки Данії - Мінінфраструктури

Міністерство інфраструктури України підписало з міністерством оборони Данії меморандум з питань співпраці щодо розвитку та посилення морського потенціалу України. Зокрема, він передбачає виробництво багатоцільових суден MPV80. Перше таке судно планують побудувати до 2024 року.

Про це повідомила пресслужба МІУ.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, Україна має великий потенціал для розвитку суднобудівництва: в нас є доступ до найбільших судноплавних річок Східної Європи, сформована портова інфраструктура, та найголовніше — наявні суднобудівні потужності.

"Майбутні україно-данські судна будуватимуться на заводі в Україні, використовуючи передовий досвід у проєктуванні наших данських партнерів, а також сучасне обладнання. Сподіваюся на розвиток нашої співпраці з Королівством Данією, особливо у високотехнологічних проєктах", - сказав Олександр Кубраков.

Виробництво буде повністю локалізовано на території України, а понад 50% від обсягу замовлень буде виконано українськими підприємствами за проєктами данських компаній.

Проєкт реалізують за підтримки уряду Данії та данської Експортної кредитної Агенції (EKF).

Судна багатоцільового призначення будуть оснащені передовим обладнанням данських виробників. Вони зможуть виконувати десятки функцій, серед яких і проведення пошуково-рятувальних робіт.

У Міністерстві інфраструктури зазначили, що на доручення Президента України Міністерство економіки спільно з Мінінфраструктури розпочинає програму відновлення українського судно- та машинобудування. Вона передбачає будівництво в найближчі 5 років морських та річкових суден, вагонів, літаків.

Як раніше повідомили в ОП, в рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" стартувало оновлення інфраструктури українських портів.