RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

Всі новини

Що буде у безпековій угоді із США: голова комітету Ради розповів «Апострофу» про очікування

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Мережко розповів про свої очікування від безпекової угоди між Україною та США, яка планується до підписання 13 червня.

Про це він розповів «Апострофу».

За його словами, підписання безпекової угоди між США та Україною відбудеться 13 червня на полях зустрічі «Великої Сімки».

«Сполучені Штати — це основний наш донор, тож, цікаво буде подивитися, наскільки ця угода буде відрізнятися від тої, що ми підписали із Великою Британією», — зазначив Мережко.

Він підкреслив важливість термінів у цій угоді.

«Мені цікаво, які там будуть вжиті терміни — guarantees чи assurances, гарантії чи запевнення. Тому що поняття «гарантії» має дуже чітку юридичну конотацію і сприймається як юридичне зобов’язання, навіть як міжнародно-правове. А «запевнення» — це, скоріше, політично-моральне», — зазначив нардеп.

На його думку, в угоді буде перелічено, який обсяг допомоги уже надали США і перелік допомоги, який планують надати.

«Що будуть сприяти розвитку нашого військово-промислового комплексу, можливо, йтиметься про тренування наших військових і про підтримку на шляху до вступу в НАТО. Буде питання про кібербезпеку, боротьбу зі злочинність, про те, що Україна має боротися з корупцією, розвивати демократію», — зазначив голова парламентського комітету.

За його словами, в угоді будуть загальні фрази.

«Тому що це рамкова угода і вона буде наповнюватися пізніше. США — відповідальна країна, і вони намагаються зафіксувати на папері те, що вони можуть стовідсотково гарантувати», — зазначив Мережко.