RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Є ряд питань: скандальна письменниця дала прогноз щодо прийняття мовних законів

Дитяча письменниця і громадська активістка Лариса Ніцой пояснила активізацію мовної теми та дала прогноз щодо того, чи приймуть народні депутати мовні закони.

Своєю думкою з цього приводу вона поділилася в інтерв'ю "Апострофу".

"Перша причина активізації на законодавчому рівні – активізація в суспільстві. Український народ вже дозрів до того, щоб будувати українську Україну, і розуміє, що починати треба з мови", - пояснює Ніцой.

За її словами, всі країни починали свій шлях з прийняття законів про мову. До цієї позначки прийшли і українці. Тому політики змушені підключитися до цього процесу.

"Чи погано це? Це добре. Фрази на кшталт "мова – це не політика" – ще одна маячня. Мова – це політика! Мова – це політичні питання номер один у всіх країнах. Без політиків ми не ухвалимо законів на захист української мови, але головне – щоб політики написали й ухвалили закони справді в інтересах нарешті українського народу, а не на догоду комусь іншому", - вважає Ніцой. При цьому вона відзначає, що поки не бачить реального бажання депутатів вирішити мовне питання.

Письменниця вказала на те, що існуючі законопроекти таять в собі безліч спірних питань.

"Основна небезпека полягає в тому, що центральним законопроектом серед усіх є законопроект про захист національних меншин, а всі інші законопроекти: про освіту, про вищу освіту, про українську мову і ті, що ще будуть написані, про середню освіту та про дошкільну освіту, - вони всі на підтанцьовці в законопроекту про захист меншин", - пояснює вона, додаючи, що за нових законопроектів корінний народ повинен знову коритися меншинам.

При цьому вона вважає, що зареєстровані в Раді чотири законопроекти про мову не наберуть потрібної кількості голосів.

"Існує думка, що четвертий законопроект – це спільний з попередніх трьох. Бо так заявлено авторами, що це – один спільний. Це така ж неправда, як те, що законопроект 5670 – громадський", - говорить Ніцой. За її словами, насправді законопроект писали політики і юристи "Самопомочи".

"Там дуже грамотні філологічні звороти, шкідливість яких для української нації стає зрозумілою тільки при їх аналізі іншими філологами", - зазначає письменниця, додаючи, що загальний законопроект тільки з двома попередніми. – "Третій законопроект БПП в компанію не взяли і писали спільний без них. То, як гадаєте, за "спільний" законопроект буде голосувати БПП?".

Повну версію інтерв'ю читайте у матеріалі "Апостроф": "Лариса Ніцой: Жорстка українізація - це не штрафи і мовні інспекції".