RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Надання зброї Україні: названі дві позиції, обговорювані в адміністрації Трампа

Старший науковий співробітник і директор Центру військово-політичного аналізу в Інституті Хадсона у Вашингтоні Річард Вайц розповів, що в адміністрації президента США Дональда Трампа розглядається питання постачання Україні летальної оборонної зброї, але в той же час розглядаються й ризики, які це може спричинити за собою.

Про це аналітик розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Дискусія триває, і я не знаю, яким буде рішення адміністрації. Аргумент на користь рішення полягає в тому, що це підвищить ціну підтримки (бойовиків і війни на Донбасі, - "Апостроф") для Росії, оскільки з більш сильними українськими Збройними силами необхідно більш наполегливе втручання", - говорить Вайц.

За його словами, надання зброї Україні показало б солідарність і лідерство США і посилило б підтримку НАТО для України.

"Моральний аргумент в тому, що українці готові померти за свою землю, і США повинні їм дати засоби оборони, які вони хочуть", - зазначає він.

У той же час контраргументом для поставок летального озброєння виступає небажання Заходу та США піддаватися на російські погрози і провокувати ескалацію.

"І що через географічну близькість та асиметрію в можливостях Україна програє у прямому зіткненні, а США не втрутяться. І все закінчиться подобою сценарію, який ми вже бачили в минулому: в 1956 році в Будапешті, в 1968 році в Празі, те, що було після війни в Іраку і може статися зараз в Сирії, і те, що сталося в Грузії у 2008-м. Ви висловлюєте підтримку, яка потім випаровується", - пояснює Вайц.

За його словами, обидва аргументи є гідними. При цьому аналітик не взявся назвати, який з варіантів правильніше.

Також читайте повний текст інтерв'ю Вайца "Апострофу": "Путін приготував для України пастку, на Донбасі у нього кілька варіантів – аналітик з США".