RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Прорив Саакашвілі: джерела розкрили інтерес скандалу для Путіна і Заходу

Історія з проривом колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі в Україну може бути цікава не тільки Росії, яка зацікавлена в розхитуванні ситуації, але і Заходу, який втомився від проблем, пов'язаних з нинішньою владою.

Про це "Апострофу" стало відомо від джерел, знайомих з ситуацією, та експертів.

Так, політолог Євген Магда вважає, що в ситуації з проривом є інтерес Кремля.

"Я не виключаю, що Росія фінансувала вчорашні події. Тому що вона готова підтримувати все, що може дестабілізувати ситуацію в Україні. У цій ситуації якраз Саакашвілі зіграв проти України, чим скористається Росія", - говорить політолог.

Інші джерела також зазначають, що російському президенту Володимиру Путіну вигідно внести дестабілізацію в Україні саме руками ненависного йому Саакашвілі. Враховуючи це, кажуть знайомі з ситуацією джерела, Україні важливо забезпечити безпеку екс-президента Грузії.

Джерела в дипломатичних колах зазначають, що ситуація з Саакашвілі вигідна Європі, так як може стати каталізатором для появи нових політиків, або ж посилить табір політиків, які виступають проти Порошенка. В даному контексті також йдеться, що кілька європейських країн чекали фіаско нинішньої української влади, щоб продемонструвати холодне ставлення до її кроків.

Джерела в команді Саакашвілі стверджують, що прорив через кордон підтримали США. При цьому вказується, що політик разом з Юлією Тимошенко та екс-головою СБУ Валентином Наливайченком (які також брали участь у прориві) зустрічалися з головою комітету Сенату США зі збройних сил Джоном Маккейном, який налагодив непогані відносини з американським президентом Дональдом Трампом.

Відразу кілька джерел, в тому числі, в оточенні Саакашвілі, в розмовах з Апострофом" стверджують, що в США не заперечували б проти перевиборів в Україні. При цьому не вказується, як буде використано Саакашвілі.

Докладніше про ситуацію навколо прориву Саакашвілі читайте в матеріалі "Апострофу": "Саакашвілі готує новий "прорив", у Порошенка розгублені: хто допоміг політику потрапити в Україну".