RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Саакашвілі готує новий "прорив", в Порошенка розгублені: хто допоміг політику потрапити до України

У команді президента ще не знають, як вчинити далі

У команді президента ще не знають, як вчинити далі Фото: EPA/UPG

У неділю, 10 вересня, Україна спостерігала за захоплюючою виставою – поверненням лідера партії "Рух нових сил", екс-голови Одеської облдержадміністрації Міхеіла Саакашвілі. Тільки під вечір колишньому президенту Грузії вдалося прорвати українсько-польський кордон, в чому йому допомогли народні депутати і досить численна "група підтримки". Як кажуть джерела "Апострофа", такий розвиток подій став сюрпризом для оточення президента України.

Саакашвілі готується до нового "прориву"

За даними джерел "Апострофа" в українському політикумі, в оточенні президента Петра Порошенка ніхто до останнього не вірив, що Саакашвілі перетне кордон. Як зазначив співрозмовник видання, прикордонникам було поставлено завдання – ні за яких умов не пускати на територію України колишнього губернатора Одеської області. Тепер же в оточенні Порошенка не знають, як діяти далі.

Коментуючи "інцидент із Саакашвілі", сам президент утримався від політичних заяв, але зазначив, що за незаконний перетин кордону доведеться відповісти за законом.

"Ми повинні розглядати це питання в правовому полі. Мені байдуже, хто саме порушує державний кордон. За це має бути покарання, згідно з українським законодавством", - заявив він.

У свою чергу, як кажуть "Апострофу" співрозмовники, наближені до колишнього губернатора Одеської області, в самого Саакашвілі поки також немає конкретного плану, але точно зрозуміло, що він поїде до Києва – попередньо у вівторок, 12 вересня. У його команді не виключають можливості прорвати ще один "кордон" – в парламенті. Найімовірніше, Саакашвілі буде намагатися блокувати роботу народних депутатів (у чому йому може допомогти глава фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко), поки ті не проголосують за позачергові парламентські вибори.

Варіант боротьби команди Саакашвілі за позачергові парламентські вибори не виключив у розмові з "Апострофом" позафракційний депутат Віктор Чумак, який також підтримував повернення екс-губернатора Одеської області в Україну.

У зв'язку з цим, варто відзначити, що у підтримку Саакашвілі виступили й деякі опозиційні політики, для яких життєво важливо змусити Петра Порошенка оголосити про дострокові вибори. Екс-президент Грузії, кажуть співрозмовники "Апострофа" в українському політикумі, може зіграти тут роль "тарана", який, за словами одного з представників політсил, що виступають проти влади, "має проламати прогнилу, але дуже самовпевнену недокоаліцію" на чолі з президентом. Підтримали Саакашвілі і революційні кола українського суспільства.

Політичний експерт Андрій Золотарьов припускає, що позачергові парламентські вибори можуть підтримати в США.

"У Штатах можуть підтримати позачергові вибори, якщо ситуація дійде до загострення політичної кризи. Але поки передчасно говорити", - сказав він у коментарі "Апострофу".

А ось політолог Євген Магда сумнівається, що Саакашвілі вдасться потрапити до Верховної Ради, щоб зірвати роботу нинішнього скликання.

"Парламент охороняють представники Управління державної охорони. Я думаю, що її начальник Валерій Гелетей тримається за свою посаду. Тому опинитися в приміщенні ВРУ буде для Саакашвілі набагато складніше, ніж прорвати пропускний пункт на українсько-польському кордоні", - сказав у коментарі "Апострофу" експерт.

Сам Саакашвілі, виступаючи перед журналістами у Львові, зазначив, що має намір об'єднуватися з різними політичними силами, які виступлять проти олігархів, а ні на яку посаду в Україні він не претендує.

Саакашвілі, Коломойський та інші

Як відзначило джерело "Апострофа", події на українсько-польському кордоні могли спонсоруватися українським бізнесменом Ігорем Коломойським. Серед політиків сьогодні йдуть розмови про те, що він нібито навіть спонсорував підкуп декількох груп в керівництві прикордонників і силовиків, щоб ті не виявляли особливого завзяття у протидії прориву кордону.

До речі, підкуп прикордонників не виключають і в БПП. Так, нардеп Максим Курячий у коментарі "Апострофу" зазначив, що військова прокуратура має перевірити правомірність дій прикордонників і ймовірний підкуп.

Що стосується вірогідного союзу Саакашвілі та Коломойського, за даними ЗМІ, 7 вересня вони зустрічалися в Женеві, втім, офіційного підтвердження цієї інформації не було.

Коли Міхеїла Саакашвілі позбавили українського громадянства, Ігор Коломойський встав на сторону політика Фото: Андрій Нікітін, segodnya.ua

Хоча раніше між Коломойським і Саакашвілі траплялися конфлікти, після позбавлення останнього українського громадянства олігарх став на бік політика.

"Якщо мене коли-небудь позбавлять громадянства, то присутність в його (Саакашвілі, – "Апостроф") компанії буде дуже почесною. Так само, як за радянської влади для тих, кого позбавляли громадянства, почесно було опинитися в компанії Солженіцина, Бродського, Аксьонова, Ростроповича і Вишневської", - прокоментував Коломойський, після чого в українському медіапросторі заговорили про можливий союз двох колишніх губернаторів.

Нардеп Віктор Чумак не спростував, але і не підтвердив інформацію про співпрацю Саакашвілі з Коломойським.

"Мене не цікавить, хто спонсорує Саакашвілі. Я не співпрацюю з ним в політичному сенсі, тому мені все одно. Про це нехай виборці партії "Рух нових сил" думають", - заявив Чумак.

Але, за словами джерел "Апострофа", не тільки Коломойський міг вирішити поставити на Саакашвілі. Інший український олігарх, Дмитро Фірташ, кажуть співрозмовники, також із задоволенням спостерігав за проривом екс-президента Грузії до України, сприйнявши це як "приниження невдячного Петра Порошенка".

Що далі

Українські політологи в розмовах з "Апострофом" погодилися, що події на кордоні продемонстрували програш команди президента. Тепер всі уважно чекають на його подальші дії.

Один з варіантів – притягнення Саакашвілі до відповідальності, чим вже пригрозили і генпрокурор Юрій Луценко, і сам президент. За фактом незаконного перетину державного кордону було відкрито кримінальну справу, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав всіх учасників прориву звернутися до Міграційної служби, щоб узаконити перетин кордону.

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Максим Курячий заявив, що реакція правоохоронних органів має бути негайною.

"Усі, хто незаконно перейшов кордон і був організатором, пособником, співучасником цього злочину, повинні понести належну правову відповідальність – і політичну", - упевнений нардеп.

"Думаю, що спробують розкрутити адміністративно-силову відповідь – притягнути Саакашвілі до кримінальної відповідальності, показати те, що влада сильна", - вважає експерт Андрій Золотарьов. Він не виключає, що після затримання політика навіть можуть депортувати до Грузії.

У БПП "Апострофу" не стали коментувати ймовірність депортації.

На думку Євгена Магди, депортація Саакашвілі навряд чи загрожує, а відбудеться він штрафом, але, крім цього, тепер він не зможе відновити своє українське громадянство.

"На мій погляд, потрапивши подібним чином в Україну, Саакашвілі практично унеможливив підтвердження свого українського громадянства в суді. З однієї простої причини: публічно наплювавши на один із атрибутів державності, яким є кордон, він продемонстрував своє ставлення і до інших атрибутів держави", - коментує політолог.

Експерти відзначили, що незаконне повернення Міхеїла Саакашвілі в Україну продемонструвало програш команди президента Фото: EPA/UPG

Удар по іміджу України

З тим, що події на українсько-польському кордоні негативно вплинули на репутацію України на міжнародній арені, важко не погодитися.

"По іміджу України завдано великого удару, і відновлювати його можна лише спільними зусиллями політиків", - упевнений Магда.

"Це колосальний репутаційний збиток для України. Усі побачили напівфеодальні відносини в країні, владу натовпу. Розривати відносини з нами ніхто не буде, але будуть обережно ставитися до співпраці. Наприклад, нам не нададуть летальну зброю, обґрунтовуючи тим, що вона може потрапити будь-кому в руки. А для інвесторів це – сигнал, що інвестиції в цій країні не захищені", - говорить Андрій Золотарьов.

Джерела "Апострофа", знайомі з ситуацією, також відзначають, що те, що відбувається, вкрай вигідно Москві, яка всіляко прагне розхитати ситуацію в Україні, а тому Кремль також міг докласти руку до прориву Саакашвілі.

"Я не виключаю, що Росія фінансувала вчорашні події. Тому що вона готова підтримувати все, що може дестабілізувати ситуацію в Україні. У цій ситуації якраз Саакашвілі зіграв проти України, чим скористається Росія", - зазначив Євген Магда.

У цьому світлі варто відзначити, що Саакашвілі став цікавим усім трьом геополітичним гравцям, які звертають увагу на Україну, - США, ЄС і Росії.

Зокрема, як писав "Апостроф", в ЄС все більше відчувають втому від піару і проблем, пов'язаних з нинішньою українською владою. Ситуація із Саакашвілі, відзначають джерела в дипломатичних колах, вигідна Європі - вона може стати каталізатором появи нових політиків або, як мінімум, посилення табору тих, які виступають проти Порошенка. А кілька країн в Євросоюзі тільки й чекали подібного фіаско нинішньої влади, щоб відкрито продемонструвати своє все більш холодне ставлення до кроків Києва. І демарш угорців, які вже роблять жорсткі кроки у відповідь на нещодавно прийнятий Україною закон про освіту, може здатися "квіточками" на тлі подальших кроків європолітиків, стверджують відразу кілька співрозмовників "Апострофа".

Росії, в свою чергу, вигідно розхитати ситуацію в Києві, тим більше, руками ненависного Володимиру Путіну і політичній верхівці РФ Саакашвілі. У зв'язку з цим, зазначають джерела, знайомі з ситуацією, Україні дуже важливо, серед іншого, забезпечити безпеку екс-президента Грузії.

Крім того, в команді Саакашвілі стверджують, що в США також підтримали рішення політика прориватися через кордон. Відомо, що Юлія Тимошенко, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко та сам Саакашвілі зустрічалися з головою комітету Сенату США з питань збройних сил Джоном Маккейном, який налагодив непогані відносини з американським президентом Дональдом Трампом.

Відразу кілька джерел, в тому числі, в оточенні Саакашвілі, в розмовах з "Апострофом" стверджують, що в США не були би проти перевиборів в Україні. Правда, як в цьому випадку буде використаний Саакашвілі, поки незрозуміло.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати