RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Закриють справи Януковича і забудуть про Майдан: в ГПУ розкрили суть скандальної правки в закон про судову реформу

Поправка народного депутата Андрія Лозового до закон про судову реформу призведе до закриття кримінальних справ проти екс-президента України Віктора Януковича і проваджень щодо убивств активістів на Майдані.

Таку думку в коментарі "Апострофу" озвучив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

"Тут є ознаки, що або він сам, або хтось його попросив внести це, щоб уникнути кримінальної відповідальності. Якоїсь іншої логіки я не бачу, щоб оцінювати це на предмет адекватності. Злочини, які розслідуються понад шість місяців, дійсно, згідно з цим законом, повинні бути закриті, тому що вони перевищили встановлений термін. У статті 284 КПК так і написано, що слідчий зобов'язаний закрити провадження у випадку, якщо термін досудового розслідування, визначений у статті 219 КПК, закінчився і жодній особі не було повідомлено про підозру. Тобто якщо не зібрали достатньо доказів, щоб повідомити, то все повинні закрити", - зазначив Горбатюк.

За словами представника ГПУ, такими постановами держава фактично говорить людям, що буде захищати їх рік, імітуючи або розслідуючи провадження.

Він також вказав на те, що в Кримінально-процесуальному кодексі визначено термін притягнення до відповідальності, а якщо передбачено довічне ув'язнення, то справа і зовсім не припиняється. Прийнята правка, за словами Горбатюка, дозволить закривати такі справи, в тому числі і провадження, що стосуються злочинів проти активістів Майдану і злочинів топ-чиновників.

"Якби хотіли щось удосконалити, то у світі є напрацьовані методи. Але коли в нас експертизи у справах проводяться по півтора року, - на комісійну, судово-медичну експертизи потрібно ставати в чергу, щоб вони були проведені тільки через рік, - то про що можна говорити? Слідчі поліції мають по двісті-триста справ, вони розслідують все в ручному режимі, маючи тільки одну-дві в роботі, а всі інші справи лежать. То ясна річ, що тепер вони всі будуть закриті. І всі справи щодо чиновників, і майданівські справи", - висловлює своє обурення Горбатюк.

Також його дивує реакція керівництва ГПУ, яке не коментує правку.

"Я поки бачу, що тільки мені це не дає спокою. Генпрокурор, його заступники, взагалі ніхто з цього приводу ніяких звернень не робить. Я не розумію цієї позиції, коли всі бачать, що є проблема, а керівництво мовчить", - говорить він.

На думку Горбатюка, правка проштовхувалась і він розцінює її прийняття як цілеспрямовану акцію на закриття великої кількості справ.

Детальніше про скандальну поправку до законопроекту про судову реформу читайте в матеріалі "Апострофа": "Янукович би схвалив: в Україні заклали "бомбу" під десятки гучних справ".