RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Богомолець назвала імітацією медреформу Супрун

Народний депутат, глава Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець вважає, що зміни, які проводить нинішнє керівництво Міністерства охорони здоров'я, є не медичною реформою, а її «жахливою імітацією».

«Те, що зараз відбувається, - це не реформа охорони здоров'я, а її жахлива імітація, спрямована на економію бюджетних коштів за рахунок життя і здоров'я людей. Така позиція, як мені здається, влаштовує владу. Я однозначно виступаю за реформу - за введення обов'язкового медичного страхування і категорично проти планованого МОЗ введення платних послуг, які будуть доступні тільки тим, у кого є на це гроші. Саме я була автором першого реформаторського закону № 2002 VIII, який впроваджує автономізацію медичних установ і запускає принцип «гроші йдуть за пацієнтом», тобто оплату за медичну послугу», - заявила Богомолець в інтерв'ю виданню «Факти».

За її словами, другий закон повинен був дати справжній реформі друге крило і пояснити, хто ж за цю медпослуги платить - держава, страхова компанія або сам пацієнт.

«На жаль, через керівництво Міністерства охорони здоров'я були пролобійовані інтереси приватних страхових компаній, оскільки запропонований Міністерством охорони здоров'я проект закону дозволив зняти відповідальність з держави і перекласти оплату на плечі людей. В результаті ті, у кого немає грошей на співоплату або оплату медпослуг, будуть помирати вдома», - підкреслила політик.

Вона також заявила, що в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун «цілком свідомо» затвердила витрати на медицину в бюджеті на 2018 рік у розмірі 3,5% від ВВП.

«Вона чітко розуміла, що як мінімум половину населення України її підпис залишив без медичної допомоги. В результаті гроші «підуть» тільки за невеликим відсотком пацієнтів - за 27% онкохворих і за 30% пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями - інфарктами і інсультами. Решті доведеться лікуватися за свій рахунок або вмирати. Хоча і я, і Комітет ВР з питань охорони здоров'я наполягали мінімум на п'яти відсотках, а реально необхідно витрачати на медицину не менше семи відсотків ВВП», - зазначила глава профільного комітету.

На думку народного депутата, до не менш трагічних наслідків призведе бездарна кадрова політика МОЗ.

«Тільки грамотні лікарі можуть рятувати життя людей. Але через позицію в. о. міністра в Україні найнижча в світі зарплата у медиків, яка становить близько 100 євро. В результаті лікарі масово виїжджають за кордон. За даними медичних профспілок, за останні роки емігрували близько 66 тисяч медиків, а в найближчі кілька років нашу країну можуть покинути ще 50 тисяч медпрацівників. Румунія, Польща, Естонія та Литва з радістю пропонують нашим фахівцям зарплату від 800 євро. Якщо лікар не буде отримувати хоча б еквівалент 400-500 євро, через кілька років нас взагалі не буде кому лікувати», - поскаржилася політик.

Крім того, вона розповіла про масштабну піар-кампанії керівництва МОЗ з підтримки їх реформи охорони здоров'я.

«Нинішнє керівництво МОЗ створює такі умови, при яких своєчасне і якісне лікування буде доступним лише небагатьом. І сумно те, що відбувається це в дусі тоталітарних держав - під повний «одобрямс» масштабної і добре забезпеченої пропаганди з усуненням інакомислячих. На Супрун працює велика команда добре оплачуваних піарників. Піар - це єдине, що Міністерство охорони здоров'я дійсно робить високопрофесійно, але люди все одно бачать правду», - зазначила Богомолець.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада
Теги: