RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Скандал навколо Міноборони: журналісти розповіли, звідки взявся компромат

Усю інформацію про схеми розкрадань на заводах Міністерства оборони журналісти програми "Наші гроші" отримали від анонімного джерела.

Про це в інтерв’ю "Українській правді" розповіла авторка розслідування Леся Іванова.

За її словами, журналісти не мали наміру публікувати це розслідування саме під вибори, але верифікація всієї інформації зайняла у них досить тривалий час.

"У нас не було мети робити щось "під вибори". Ми просто мусили витратити час на перевірку. Ми ж не могли просто викотити сирий неперевірений матеріал", - розповіла вона.

За словами Іванової, вони отримали дані від анонімного джерела, яке надіслало дамп з різних месенджерів та поштових скриньок. При цьому для надсилання інформації нібито було використано "одноразову пошту".

"Це був архів з масою різнорідних документів. Повідомлення з багатьох джерел різних учасників схеми. Це був дамп (резервна копія поштової переписки – Ред.) з різних месенджерів і поштових скриньок. Насправді, все підряд … Це був просто анонімний лист з одноразової пошти. В ньому – тільки лінк на файлообмінник", - розповіла журналіст.

Вона також стверджує, що не сумнівається у достовірності інформації, оскільки було надіслано такий величезний масив інформації, "яку було, як на мене, просто неможливо підробити заднім числом".

"Там були спільні фото, документи, які ми потім підтвердили по контрактах бронетанкових заводів з "прокладками". Ну, і я собі не уявляю, скільки часу і здібностей могло б зайняти підроблення всього масиву простої переписки усіх цих людей", - зауважила вона.

Також Іванова повідомила, що розслідування щодо схем розкрадань у армії проводилося ще з 2017 року, однак журналістам бракувало даних, які б пов’язали усю наявну у них інформацію в одну історію. Саме завдяки отриманим даним це вдалося зробити.

Іванова зазначила, що журналісти готують другу частину розслідування.

"Перша частина стосувалась середньої ланки – директорів заводів. Далі ми піднімемось на щабель вище і розповімо про нинішнє керівництво "Укроборонпрому". Ну, і звісно, від молодшого Гладковського час перейти до старшого", - резюмувала вона.

Як повідомляв "Апостроф", один з фігурантів розслідування, перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до Головної військової прокуратури і НАБУ із заявою щодо якнайшвидшої перевірки всіх фактів, викладених у журналістському розслідуванні про розкрадання в оборонній сфері, в яких фігурує його син.