RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У Раді прийняли "диктаторський закон про податковий терор": нардеп розповіла подробиці

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №1210 – більш відомий як "законопроект про податковий терор", він, на думку експертів, є одним з найневдаліших за вісім років.

Про це заявила народний депутат України, член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна у Facebook, передає РБК-Україна.

"Під час роботи над законопроектом у профільному комітеті було враховано чимало правок, але глобальні правки, які б упередили удар по бізнесу, були відхилені", - пише Южаніна.

Серед ключових нововведень – права податківців "коригувати" фінансовий результат підприємства для підвищення податкових платежів, норми про донарахування 18% податку з прибутку ІТ-компаній за кордоном, підвищення ренти на видобуток газу і руди, дискримінація іноземних інвесторів за рахунок оподаткування курсової різниці.

Податківці отримають додаткові права збільшувати податкові платежі експортерів – за рахунок т. н. "правила ділової мети". Що може суттєво вдарити по українському експорту, в т. ч. в країни Євросоюзу.

Різко (по багатьом позиціям – в 4 рази) зростуть податкові штрафи для бізнесу. При цьому з інспекторів Державної податкової служби знімуть відповідальність за неправомірно нараховані податкові платежі та штрафи.

"Невиправдано розширюються повноваження Державної податкової служби – не керованою, без стратегії. Зате деякі норми представники департаментів ДПС дістають з-під поли і підсовують народним депутатам", - описує процес ухвалення Ніна Южаніна.

Під час розгляду законопроекту народний депутат Олексій Гончаренко звернувся до спікера ВР із заявою про порушення Регламенту.

"Розгляд документу відбувається з порушенням вимог статті 117 Регламенту Верховної Ради, згідної якої законопроект, підготовлений до другого читання, висновок головного Комітету та супровідні документи до нього надаються депутатам не пізніше як за 10 днів до дня його розгляду на пленарному засіданні ВР", - заявив Гончаренко.

За його словами, депутати повинні були отримати документ не пізніше 6 січня, але отримали його, тому, не могли підготуватися, адже "до проекту подано тисяча сторінок правок, 269 тисяч слів".

До другого читання надійшло 2 219 правок, з яких 1 174 враховано, а 1 045 відхилено.

В цілому, за підрахунками економістів, законопроект №1210 може коштувати Україні близько 1% ВВП країни, тобто, приблизно 36-37 млрд грн.

Варто відзначити, що проти законопроекту виступили основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгівельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та інші.

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України назвали законопроект №1210 "податковим терором".

Нагадаємо, рівно 6 років тому – 16 січня 2014 р. – парламент України під впливом Партії регіонів і з порушенням Регламенту Верховної Ради ухвалив скандальні закони про обмеження прав і свобод громадян України – на проведення масових заходів, а також ЗМІ. Закони призвели до масових протестів і вже в лютому 2014 року були скасовані.