RU  UA

Чому Україна не запустила на орбіту супутник "Либідь": в Кабміні розкрили нові подробиці

У 2009 році Україна залучила більше 290 мільйонів доларів канадського урядового агентства Export Development Canada на створення першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь", який планувалося у 2011 вивести на орбіту. Однак після анексії Криму і початку російської агресії на Донбасі це питання зависло в повітрі: готовий супутник знаходиться в Росії і та його просто не віддає.

Про це розповів віце-прем'єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу Лайф" на Апостроф ТВ.

Історія "Либеді" розпочалася з того, що українське підприємство "Укркосмос" найняло головним підрядником робіт канадську компанію MDA, яка замовила виготовлення платформи для супутника російську компанію "Інформаційні супутникові системи" з Красноярська.

"Незрозуміло, чому було прийнято таке рішення, хоча спочатку планувалося виготовлення платформи на КБ "Південне". Зрештою, в цьому проекті виникла фінансова дірка у 18 млн доларів і цим питанням займається зараз суд, є декілька кримінальних проваджень, відкритих кілька років тому. Ракета виготовлена не була, запустити її на орбіту з космодрому "Байконур" неможливо, а сам супутник зараз знаходиться в Красноярському краї у стані готовності", - розповів Уруський про провальний проект української космічної галузі.

За словами віце-прем'єра, контролювати ситуацію з українським супутником зараз неможливо, а його зберігання коштує додаткових фінансових ресурсів.

"Ми повинні вирішити питання з цим супутником, скажімо, продати його третій стороні, щоб компенсувати затрати. Зараз створена робоча група, яка шукає якісь шляхи для виходу з цієї ситуації", - додав Уруський.

Пряма мова міністра з 42-ої хвилини:

Як повідомляв "Апостроф", раніше віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявив, що перший український супутник - апарат дистанційного зондування землі "Січ 2-30 (2-1)" - може бути виведений на орбіту вже до кінця 2021 року.