RU  UA

Знаходиться в повній готовності: у Кабміні розповіли, коли Україна запустить власний супутник

Україна до кінця 2021 року виведе на орбіту перший за 10 років український супутник - апарат дистанційного зондування землі.

Про це в програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповів віце-прем'єр-міністр і глава міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Чиновник зазначив, що президент Володимир Зеленський дав завдання щодо виведення на навколоземну орбіту космічного апарату дистанційного зондування землі "Січ 2-30 (2-1)" і вже зараз супутник знаходиться в повній готовності, хоча серед депутатів є такі, кому це не подобається - вони навіть збирають підписи за його відставку.

"Депутати почали збирати підписи зовсім з іншої причини. Вони навіть не розуміють, як може віце-прем'єр вживати всіх заходів, щоб цей супутник запустити, на відміну від нинішнього керівництва Державного космічного агентства, яке саботує будь-які рішення. Це їх право - збирати підписи за відставку. Нічого протиправного в цьому немає. Але треба чітко розуміти, з якою метою це відбувається. Не треба прикриватися зовсім іншими цілями", - наголосив Уруський.

За його словами, Україна запустить супутник вже до кінця 2021 року, а проблеми з його запуском є технічними.

"На сьогоднішній день він знаходиться в повній готовності. Супутник виготовлений на КБ "Південне" частково за рахунок бюджетних коштів, а частково - за рахунок власних коштів Конструкторського бюро. Зараз принциповим для нас є момент узгодження супутника з потенційною ракетою-носієм, на якій ми можемо його запустити. У нас не такий широкий вибір ракет-носіїв для запуску. Фактично він у нас один. Зараз всі технічні питання, пов'язані з запуском цього супутника, вирішуються з запускає компанією", - пояснив Уруський.

Віце-прем'єр-міністр наголосив, що зараз український супутник знаходиться в повній готовності.

"Я думаю, що в найближчі тижні ми це побачимо. А сам запуск повинен відбутися в кінці року. Я сподіваюся, що ми за 10 років того, як Україна не запускала космічні апарати, зможемо це зробити. Це ганьба для великої космічної держави, якої ми себе називаємо, - не мати жодного космічного апарату на орбіті протягом 10 років. Там зараз знаходяться два наносупутники, які запустили студенти Київської політехніки", - додав чиновник.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Наші друзі та партнери неохоче продають Україні боєприпаси, у них інші інтереси - Олег Уруський.