RU  UA

Є три завдання: відомий політик розповів, як правильно боротися з контрабандою в Україні

Санкції, введені Радою національної безпеки і оборони проти низки контрабандистів, не допоможуть побороти контрабанду в Україні. Для цього треба запроваджувати реальний і дієвий механізм контролю і жорсткого покарання для порушників.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів колишній голова Луганської ВГА і Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

"Я не знаю все законодавство в світі. Але ми єдина країна, де немає кримінальної відповідальності і немає розуміння, що таке контрабанда, в кодексі. Немає. Всі наші сусіди - Румунія, Угорщина, Словаччина, Польща - мають. У кого п’ять, в кого сім, у кого дев’ять років відповідальність", - заявив Москаль, говорячи про лояльне українське законодавство і передбачену кримінальну відповідальність за ці злочини в країнах Європи.

За його словами, влада має всі можливості, що запровадити і застосовувати правові механізми боротьби з контрабандою.

"Ввести це у кримінальний кодекс - це перше завдання. Але ж це ніхто не хоче робити, тому що всі ці спонсори "95 кварталу" не будуть абсолютно нічого давати", - заявив Москаль

Він додав, що сама процедура митного проходження вантажів приховує багато недоліків, які використовують контрабандисти.

"Друге: сама класифікація товарів, які підлягають розмитненню, дуже розмита і запроваджена дуже давно. Це все треба міняти. Якраз ті, хто працює на внутрішній митниці, класифікацію товару можуть вам розмитнити за 10 тисяч гривень, можуть за 1 000, можуть за 100. Вже сто разів казали, що це терміново треба робити", - зауважив екс-чиновник.

Третім завданням для влади для реальної боротьби з контрабандою він назвав звірки ввезеного товару.

"Третє - зробити взаємні звірки. Голослівно казати про триста мільйонів збитків. Їх можна виявити лише тоді, коли зробити звірки, що завозили фірми", - резюмував Москаль.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Яка контрабанда? Протріть очі, це переділ ринку і удар по конкурентах - Геннадій Москаль