RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Депутати заслухають звіт інспектора Міноборони щодо неякісного харчування військових - Верещук

На Комітеті з питань оборони, нацбезпеки та розвідки ВРУ поточного тижня заслухають звіт інспектора Міноборони Ігоря Воронченка щодо проблем із харчуванням в армії.

Про це розповіла нардеп Ірина Верещук в коментарі кореспонденту "Апострофа".

За її словами відповіді від МО щодо звільнення профільного заступника міністра оборони Ігоря Халімона, відповідального за тендерні закупівлі їжі, комітет ще не отримав.

"Ми у своєму листі звернулися до міністра оборони з проханням розглянути на відповідність займаній посаді пана Халімона - заступника міністра, який відповідальний за харчування. Позаяк заслухавши його доповідь, аргументи, які він викладав за і проти того, що відбувається із харчуванням у армії, ми зрозуміли, що треба ставити саме так питання. Однак відповіді ще немає", - уточнила вона.

Політик наголосила, що парламент не збирається зупиняти роботу у напрямку розв'язання проблем із харчуванням ЗСУ і на наступному засіданні профільного комітету чекає на звіт інспектора МО Ігоря Воронченка.

"Щодо самого харчування, бо ж проблема не тільки у людині (Ігоря Халімона), а й у забезпеченні системи харчування. Пан Воронченко, як головний інспектор МОУ, повернувся буквально на тижні з військ, де він робив об'їзд в різні частини - їх було більше 10, і має повну інформацію. Він готовий відзвітувати, що він і зробить на найближчому засіданні комітету. Комітет у нас засідатиме в четвер і в п'ятницю, і ми заслуховуватимемо пана Воронченка", - повідомила Верещук.

Вона нагадала, що проблема харчування ЗСУ полягає не лише у неякісних продуктах: "Там немає ж сертифікатів якості, бо монопольно тримає себе компанія ("Військсервіс-волонтер"), і вони собі можуть це дозволити, як вони думають. Ми хочемо заслухати пана Воронченка і тоді робити висновки".

Верещук назвала "недолугою" спробу Халімона перекласти відповідальність за утворену монополію на ринку харчування ЗСУ на АМКУ: "Ми використали інструмент цивільно-демократичного контролю, який закладений у функціях парламенту і комітету, зокрема. Закликали людей, які брали участь у торгах МО, спеціалістів, зробили публічні дебати, заслухали позиції. Пан Халімон визнав, що є таки монополізація, і більше 90% отримала одна фірма ("Військсервіс - волонтер"). Однак він намагався і зробив недолугу на мою думку спробу перекласти відповідальність на АМКУ, хоча техумови і завдання виписує саме тендерний комітет, який формується МОУ. Тож, після двох чи навіть більше годин дискусії пан Халімон зрозумів, що ми дійсно беремося і контрольна функція буде застосована у будь-якому випадку. Ми не будемо імітувати бурхливу діяльність, ми справді будемо цим займатися. Бо це дуже важливо", - підсумувала нардеп.

14 квітня за неякісне харчування військових і тендерну монополію комітет Верховної Ради ініціював звільнення заступника міністра оборони Ігоря Халімона. На засіданні комітету депутати заявили, що отримали записи розмов, на яких Халімон погрожує військовим за складання актів порушень на "Військторгсервіс-Волонтер".

Нардепи зауважили, що компанія зі статутним капіталом 35 тис грн отримала держпідряди від міністерства майже на 6 млрд грн, хоча у фірми немає виробничих потужностей, і працює вона як "прокладка" за договором субпідряду.

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак в інтерв'ю напередодні сказав, що якість харчування ЗСУ погіршилася, і на закупівлях їжі для армії "крадуть теж".