RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Названо головні виклики для органів місцевого самоврядування на шляху впровадження реформ

Рада експертів Міжнародного центру перспективних досліджень визначила як компромісні та такі, що враховують позиції всіх зацікавлених сторін, шість заходів органів місцевого самоврядування в Україні, які проводилися протягом лютого-квітня 2021 року.

Про це йдеться в щоквартальному звіті МЦПД.

Експерти зробили оцінку заходів, які впровадили місцеві органи самоврядування у Волинській, Тернопільській, Дніпропетровській, Харківській, Вінницькій, а також Рівненській, Львівській, Полтавській, Одеській, Донецькій і Кіровоградській областях.

Позитивну оцінку експертів отримали перші відкриті аукціони з продажу бурштину у Волинській області комунальним підприємством "Волиньприродресурс".

"Легальний видобуток бурштину і його продаж через аукціони дозволяє поповнювати обласний бюджет, регулювати процес видобутку та боротися з нелегальним видобутком, а також впроваджувати кримінальну відповідальність за недотримання норм Закону", - відзначили в звіті.

Також експерти досить позитивно оцінили запуск станції по дегазації звалища газу - метану підприємством на Тернопільщині.

"Реалізація проекту поліпшить екологічну ситуацію місцевості, дозволить відкрити нові робочі місця, знизити навантаження на полігон і продовжити термін його експлуатації. А також, знизить витрати ресурсів і небезпека пов'язану з пожежами на звалищах. Однак, дана ініціатива не здатна в повній мірі вирішити проблему по утилізації побутових відходів. Потрібен комплексний підхід і створення конкурентного середовища для розширення можливостей по утилізації і переробки побутових відходів ", - сказано в документі.

Експерти позитивно оцінюють сприяння розвитку і підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та часткового фінансування з міського бюджету Дніпра.

"Налагоджені процедура співпраці з міською владою дозволить модернізувати та відновити житловий фонд. ОСББ повинні стати дієвою, впливовою силою з чітким баченням свого розвитку. Однак, внесені зміни в програму можуть частково обмежувати можливості ОСББ і знижувати їх ефективність", - відзначають експерти МЦПД.

Також фахівці звернули увагу на законність фінансування з місцевих бюджетів, адже житловий будинок з усіма допоміжними і технічними приміщеннями на праві спільної власності належить всім власникам квартир такого будинку, а не місту.

Експерти МЦПД відзначили рішення про реорганізацію шкіл в селах Почапинці, Кармалюкове і Прилуки Жмеринського району, яке викликало дискусію і відмова від впровадження даного рішення.

"Укрупнення і створення потужних опорних шкіл з підвезення з менших населений пунктів є нормальною світовою практикою. Однак, в Україні школи в невеликих населених пунктах - це центр розвитку та робочих місць. До оптимізації мережі шкіл спонукає реформа освіти. З огляду на складний процес децентралізації, необхідно проводити ґрунтовні розрахунки і оцінювати не тільки економічний, а й соціальний ефект від реформи", - сказано в звіті.

Експерти також висловили своє ставлення до рішення Офісу Президента України щодо забезпечення реалізації проекту установки в містах обласного значення найбільшого державного прапора України з метою належної підготовки до святкування Дня Державного Прапора України. Тут їх думки розділилися.

"З одного боку, в період загострення пандемії і брак коштів на боротьбу з нею, ініціатива Офісу Президента України виглядає несвоєчасною. Поки в сесійних залах обласних рад тривають дискусії про патріотизм і про необхідність виділення коштів на реалізацію проекту по встановленню флагштоків, в регіонах лікарні, які рятують хворих від COVID-19, одна за одною "кричать" про нестачу кисню", - відзначили в звіті.

Експерти при цьому підкреслили, що недоцільно вимірювати патріотизм довжиною і шириною встановленого державного прапора.

"З іншого боку, з огляду на сьогоднішній стан українсько-російських відносин і війну на Донбасі, яка триває вже восьмий рік поспіль, важливо організовувати заходи для об'єднання громадян і підтримки патріотичного духу. Залишається відкритим питання, наскільки такі заходи будуть ефективними з огляду на значні витрати на їх проведення ", - висловили іншу думку експерти.

Негативну оцінку від експертів отримав затверджений новий Порядок використання коштів, передбачених для надання одноразової грошової допомоги медичним та іншим працівникам комунальних закладів охорони здоров'я, які захворіли на гостру респіраторну хвороби COVID-19, заподіяну в результаті коронавірусу SARS-CoV-2.

"Він істотно звужує коло осіб, які можуть скористатися таким видом допомоги, оскільки тепер компенсації передбачено тільки для тих медпрацівників, які перенесли важкий перебіг хвороби (COVID-19, ускладнений пневмонією, інтоксикаційним синдромом і іншими важкими ускладненнями). Незважаючи на в цілому позитивне сприйняття виплати допомоги лікарям, експерти вважають, що введені обмеження перешкоджають великої частини медичного персоналу отримати компенсацію при захворюванні COVID19. Лікарі не відчувають себе захищеними і втрачають мотивацію. З іншого боку, відсутність контролю дає можливість до зловживань розпорядникам коштів. Тому це ставить серйозні сумніви в ефективності такого підходу і посилює недовіру до системи охорони здоров'я", - зазначив експерт МЦПД.

З детальною оцінкою і повним документом можна ознайомитися за посиланням або на сторінці в Facebook.