RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Призначення Вітренко главою НАК "Нафтогаз" не порушує закон - інститут ім. Корецького

Укладення договору на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" не порушує антикорупційні обмеження, встановлені пунктом 1 статті 26 закону "Про попередження корупції".

Такі висновки експертизи, яка була проведена Інститутом держави і права ім. В.М. Корецького, що датована 13 травня, пише Delo.

"У статті 26 закону "Про попередження корупції" встановлено заборону укладати трудові договори особам, які протягом року до дня припинення функцій держави або місцевого самоврядування здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки рішень щодо діяльності юросіб, а не щодо пропозицій відповідних рішень. При цьому, Вітренко, як заступник міністра і т.в.о міністра енергетики, не був наділений повноваженнями по контролю, нагляду або підготовки / прийняття рішень щодо діяльності НАК "Нафтогаз України", - наголошується в експертизі Інституту ім. Корецького.

У документі підкреслюється, що НАК "Нафтогаз України" належить до сфери управління Кабінетом міністрів України, а не Міністерства енергетики, де працював Юрій Вітренко. Крім того, Вітренко як заступник міністра і т.в.о. міністра енергетики навіть не входив до складу Кабміну. Також в експертизі йдеться, що у Вітренко не було повноважень ні з контролю / нагляду, ні щодо ухвалення будь-яких рішень щодо компанії "Нафтогаз України".

"Укладення трудового контракту з Юрієм Вітренко на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" не порушує норми, встановлені пунктом 1 статті 26 закону "Про попередження корупції", - сказано у висновках експертизи Інституту ім. Корецького.

Кабінет міністрів вибрав і призначив в.о. глави Міненерго Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" з 29 квітня. 15 червня НАПКА повідомили про розпорядження Кабміну, в якому йде мова про припинення контракту з діючим головою правління НАК "Нафтогаз України" Юрієм Вітренко. На думку глави НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, припис НАЗК є незаконним, а висновки агентства свідчать про типовий приклад "вибіркового правосуддя" і упередженого ставлення.