RU  UA

Тягнуть до 1 липня: суддя пояснив, чому влада ламає Конституційний суд

Причиною скандалу навколо голови Конституційного суду Олександра Тупицького є намагання влади "протягнути" закон України "Про ринок землі", який знаходиться на розгляді у КСУ. Суддям заважають ухвалити рішення по ньому до 1 липня, коли закон набере чинності.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

"Зараз влада намагається у такий силовий і антиконституційний спосіб доламати Конституційний суд України. Їм треба протягнути час хоча б до 1 липня, коли набере чинності закон України "Про ринок землі", який зараз оскаржується в КСУ. Суддів Конституційного суду будуть у такий спосіб смикати, щоб вони не проголосували за цей закон", - пояснив суддя КСУ у відставці.

За словами Шишкіна, на розгляді у КСУ знаходяться два провадження щодо землі в Україні.

"Перше - це про тлумачення статті Конституції, яка говорить, що земля є національним багатством, а природні ресурси перебувають у внутрішній власності українського народу. Друге - щодо антиконституційності самого закону, прийнятого Верховною Радою. Засідання по цій справі зірвав представник президента в КСУ, а після того на КСУ розпочався тиск", - пояснив Шишкін.