RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Сидітиме довічно: Верховний суд виніс вирок Пукачу за вбивство Гонгадзе

У п'ятницю, 2 липня, Верховний суд України виніс вирок колишньому начальнику Департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ, екс-генералу Олексію Пукачу, якого засуджено першою та апеляційною інстанціями за резонансне вбивство журналіста і головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Георгія Гонгадзе. Згідно з ним Пукач відбуватиме довічне ув'язнення.

Про це з посиланням на адвоката сім'ї Гонгадзе Валентину Теличенко повідомляє "Українська правда".

Як пише видання, скарги на вирок подали сам Пукач, а також представники другого потерпілого, журналіста та активіста Олексія Подольського.

Екс-міліціонер просив пом'якшити покарання, а адвокати Подольського - відправити справу на новий розгляд. Однак суд відмовив їм у вимогах. Рішення оголосили в п'ятницю 2 липня.


Засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. 2009 року в Київській області знайдено останки черепа нібито-то Гонгадзе. Поховали Гонгадзе 22 березня 2016 в Києві.

Оприлюднення восени 2000 року "плівок Мельниченка" призвело до "касетного скандалу". Записи з кабінету президента Леоніда Кучми свідчили про причетність глави держави та інших чиновників і політиків до вбивства журналіста.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на строк від 12 до 13 років.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе.


Нагадаємо, раніше Пукач заявив, на засіданні суду, що в кримінальний процес намагалися втягнути імена відомих політиків.