RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

На фоні викриття суддів з паспортами РФ, звільнений через російське громадянство суддя Львов поновлюється на посаді

Звільнений через скандал із наявністю паспорту РФ суддя Богдан Львов намагається поновитися на своїй посаді.

Про це пише видання "Українська правда" із посиланням на розслідування журналістів "Схем".

Журналісти зазначають, що в екссудді Верховного суду Валентини Сімоненко знайшли паспорт РФ.

"Громадянство вона отримала згідно із законом, в якому зазначено, що "особа, член подружжя якої або родич, або батьки мають російське громадянство"... Паспорт громадянки РФ на ім'я Валентини Сімоненко видав орган внутрішніх справ у станиці Вешенській, що розташована у Ростовській області. В базах даних витоку мешканців РФ вказано, що станом на 2015 та 2017 Сімоненко була зареєстрована саме в цьому регіоні", - йдеться в розслідуванні. Наразі термін дії паспорта Сімоненко завершений і ймовірно не оновлювався. Однак, як вказують "Схеми", сама суддя з громадянства РФ не виходила.

Тим часом процес свого поновлення через суд почав колишній голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, свідчать дані з Реєстру судових рішень. Він був звільнений на підставі інформації СБУ про наявність в нього російських паспортів ще Всеволодом Князєвим. 28 вересня в Київському окружному адмінсуді пройшло підготовче засідання за позовом Львова до Верховного суду. Він вимагає визнати протиправним та скасування наказ Князєва про своє звільнення. На наявність у Львова російського громадянства звернули увагу журналісти "Схем", які вказували, що суддя отримував паспорт рф двічі, змінюючи старий на новий: "Паспорт серії 4598 589684 від 22.07.1998 і на заміну нього паспорт серії 4512 799636(8) від 17.10.2012". В медіа також був опублікований договір дарування, деЛьвов фігурує як сторона із російським паспортом.

Позов про оскарження свого звільнення Львов подав у жовтні 2022. Справу мав розглядати суддя ОАСК Аблов, але через ліквідацію суду не встиг, справу передали в область. Активізація спроб поновлення Львова припала на період, коли ексголова ВСУ Князєв, що прийняв таке рішення, перебуває під арештом у справі про нібито отримання неправомірної вигоди.

Львов може мати соратників серед чиновників Офісу президента - саме через Львова у Князєва був конфлікт із заступником голови ОП Андрієм Смірновим. Той не підтримував рішення про звільнення Львова, і в жовтні 2022 сприяв тому, аби спроба відправити Львова у відставку провалилася. Тоді зборам суддів Касаційного госпсуду у складі Верховного суду забракло одного голосу для висловлення недовіри його очільнику Львову.

За даними депутата Київради та військовослужбовиці ЗСУ Аліни Михайлової, Смірнов міг блокувати надання відповіді ОП на петицію про позбавлення Львова громадянства РФ. Попри факт, що петиція за 5 днів зібрала необхідну кількість голосів, і питання вивчення підстав позбавлення Львова українського громадянства ОП скерував до профільної комісії, з плином року указу президента про позбавлення Львова українського громадянства немає.

На наявність у Львова покровителів можуть вказувати факти, що на анонімних телеграм-каналах про роботу суддів, які пов'язують зі Смірновим, процес звільнення Львова висвітлювався претензійно: Князєва критикували, провал голосування за звільнення Львова вітали, а дані СБУ про російське громадянство судді автори ставили під сумнів.