RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Наслідують СРСР і Росію: вчений Козловський розповів, з ким ведуть боротьбу бойовики ДНР

Вчений-релігієзнавець Ігор Козловський, звільнений з полону бойовиків так званої Донецької народної республіки ("ДНР") розповів, з ким ведуть боротьбу бойовики ДНР.

Про це повідомляє "Лівий берег".

"Починаючи з 2014 року і до початку 2015 на окупованих територіях так звані ополченці захоплювали молитовні будинки, виганяли віруючих, вбивали їх, катували і грабували. Постраждала велика кількість молитовних будинків практично всіх конфесій. Особливо неугодні були протестанти, УПЦ КП, українська греко-католицька церква. У меншій мірі - УПЦ МП, а й їх будови потрапляли під обстріли. Були і загибелі священнослужителів. На початку 2015 року "ополченці" намагалися створити інший образ. У середини 2015 року зібрали представників різних конфесій, щоб показати, що "тут у нас все нормально, ви головне поводьтеся добре". Дійсно, на якийсь період часу ситуація стала більш-менш тиха", - сказав Козловський.

За словами вченого, до кінця 2015 року, МГБ ("Міністерство державної безпеки" терористичної ДНР, - "Апостроф") почало переслідувати окремих людей, керівників, що залишилися в місті.

"Прикладом для наслідування для них є з одного боку Радянський Союз, а з іншого - сучасна Росія. Логіка така: заборонили на території Росії свідків Єгови, значить і в "ДНР" їх потрібно заборонити; є федеральний список забороненої релігійної літератури в Росії, значить , потрібно їм користуватися. Зараз на окупованій території є православна церква Московського патріархату. Всім іншим дозволяють просто існувати, сповідувати, але не поширювати свою віру. В конституції Радянського Союзу було написано, що кожен громадянин має право на свободу совісті, що віруючим дозволяється сповідувати свою віру, а атеїстам - поширювати її. Тобто у віруючих є пасивне право, а у невіруючих - активне. Так відбувається і зараз. Вони також придивляються до екзотичних, на їхню думку, релігійним системам. До того ж Суспільству свідомості Крішни, у якого є благодійна програма по роздачі їжі "Food for life" [Їжа для життя]. Поки вони дозволяють роздавати їжу, але вже придивляються до них. Можна сказати, що знову виникає релігійне підпілля", - додав учений.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Зробили" шпигуном "за пісню: що розповіли українці, які повернулися з полону на Донбасі".