RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Черкаський губернатор Сергійчук може бути замішаний в аграрному рейдерстві і "віджимі ТЕЦ" - ЗМІ

У Офісу президента можуть бути питання до глави Черкаської ОДА Сергія Сергійчука, оскільки його дії викликають негативний резонанс в області.

Про це йдеться в статті "Війна за ТЕЦ і фермери без врожаю. Як "бореться" з рейдерами черкаський губернатор Сергійчук" на сайті "Depo.ua".

За інформацією ЗМІ, в перші три місяці роботи Сергійчука в Черкаській області почали з'являтися публікації, в яких губернатора починають "підозрювати в неприємних діях": "Візьмемо для прикладу одну з гучних справ про рейдерство в області - захоплення врожаю господарства в селі Журжинці Лисянського району. Одним з потерпілих тоді опинився фермер Руслан Коваленко, який за наймом організовував збір врожаю соняшнику на одному з полів іншого господарства. Озброєні люди напали на Коваленка, побили його і поранили з травматичного пістолета. Після чого самі зібрали врожай. Коли ця історія потрапила в поле зору Антирейдерського комітету на чолі з губернатором, Коваленко не міг натішитися, чекаючи, що винні будуть покарані, йому повернуть комбайн, а урожай повернеться власнику", - пише видання.

Однак через місяць "стало зрозуміло, що фермерів, які втратили урожай, знову обдурили. Після втручання Антирейдерського штабу і губернатора, виявилося, що урожай був вилучений "на зберігання" Нацполіцією. Зі 120 тонн соняшнику, які були зібрані на полі, на зберіганні опинилося 16 тонн. Куди поділося ще більше сотні - невідомо. Фермери підозрюють, що урожай був проданий за сприянням людей з поліції, а гроші поділені зацікавленими сторонами".

"Підозри фермерів, що Антирейдерський штаб на чолі з Сергійчуком швидше сприяє рейдерам, а не бореться з ними, дали підстави багатьом "злим язикам" в Черкасах говорити, що губернатор за допомогою штабу просто перенаправив рейдерські потоки", - йдеться в статті.

Ще один кейс, в зв'язку з яким підозрюють Сергійчука, пов'язаний з війною між ОДА і Черкаською ТЕЦ. "Сергійчук звинувачує ПрАТ "Черкаське хімволокно", яке орендує потужності ТЕЦ, в необгрунтованому підвищенні тарифів, вимагаючи від бізнесу знизити тарифи на 20-25%, погрожуючи відібрати ТЕЦ в комунальну власність... У ТЕЦ не згодні з думкою Сергійчука та стверджують, що їх тарифи - одні з найнижчих в країні, а губернатор розгойдує ситуацію, щоб просто "рейдернути" компанію...", - зазначає видання.

Завдяки цим історіям "за Сергійчуком закріпилася в Черкасах слава людини, пов'язаної з рейдерством. На користь версії виявилися і факти з минулого Сергійчука, які стали відомі громадськості". Видання нагадує, що в минулому році київський підприємець Олексій Маркусь звинуватив Сергійчука в тому, що той втерся до нього і його партнеріву довіру, обіцяв як офіцер СБУ допомогу і "дах", але потім нібито відібрав бізнес на суму в 150 млн грн. Також, за інформацією видання, в травні 2020 Сергійчук став фігурантом кримінального виробництва за статтею "шахрайство" - губернатора звинувачують в тому, що він, користуючись зв'язками, намагався вибити у компанії "Слаф Реагент" борг понад 6 млн грн, який компанія йому вже виплатила раніше.

"Вибори в області провалені, влада в облраді сформована без участі "Слуги народу", комунікація з місцевими елітами не налагоджена, показники розвитку області також не на висоті. Схоже, маса претензій до Сергійчука перевищить критичну позначку, після якої Офісу президента доведеться реагувати", - підсумовує видання.