RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

На Львівщині за програмою Зеленського планують відновити євроколію до Польщі

На Львівщині цьогоріч розпочнеться відновлення євроколії протяжністю 8 км від Рави-Руської до держкордону з Польщею. Роботи планують виконати у межах програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", загалом вони триватимуть два роки. Орієнтовна вартість проєкту становитиме 100 млн гривень.

Про це повідомляє Львівська ОДА.

"Я думаю, що наш амбітний проєкт прямої пасажирської вузькоколійки між Львовом та Варшавою, а далі і Києвом — має стати частиною національної програми. Протяжність колії від Держкордону до Рави-Руської 8 км. Починаємо з розробки ПКД, яка може коштувати 3-5 мільйонів гривень. 1 мільйон — кошти місцевої громади. Решту грошей ми акумулюємо з обласного та державного бюджету", — зазначив голова ОДА Максим Козицький.

Наявна євроколія не експлуатується з 2005 року і потребує модернізації. У межах проєкту планують відремонтувати пасажирську будівлю, платформу, колії, переїзди та мости.

Співпрацю щодо реалізації проєкту з польською залізницею обговорять 15 лютого.

Відновлення євроколії від Рави-Руської до держкордону, за оцінкою президента правління "Єврорегіон Розточчя", голови міста Томашув Любєльські (Республіка Польща) Войцеха Жуковскі, дозволить діставатися польської столиці за три години.

"Будемо спільно над тим працювати. Сполучення Рава-Руська-Варшава має стати гарним проєктом. Впродовж трьох годин з Рави-Руської можна дістатися до Варшави, а з Варшави - до цілого світу", - зазначив Любєльські.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу президента, координатор програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, що запуск швидкісного сполучення між Києвом та Варшавою є одним з ключових проєктів президентської програми щодо модернізації Укрзалізниці.