RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

На прикладі Бучі відпрацьовано інструкції з відновлення деокупованих міст - ОП

Для відновлення життєдіяльності у деокупованих населених пунктах є ціла інструкція про те, що потрібно робити. Її відпрацювали на прикладі Бучі.

Про це заявив в інтерв'ю телеканалу "Рада" заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

"Там багато моментів, починаючи, звісно, від ДСНС, поліції, які проводять розмінування. Потім заходять комунальники, потім заходять волонтери. У нас є вже великий волонтерський батальйон, можна так сказати, саме тих волонтерів, які займаються прибиранням завалів і прибиранням вулиць", — розповів він.

Заступник керівника ОП додав, що серед волонтерів люди багатьох різних професій. Вони переїжджають з міста до міста. Аби їм було де деякий час жити, замовили багато модульних містечок. Перше таке містечко було поставлено у Бородянці.

Відносно тимчасових переправ Тимошенко зазначив, що з одного боку, необхідно терміново забезпечити проїзд, з іншого — сенс відновлювати постійні споруди буде лише тоді, коли з'явиться впевеність, що ворог не повернеться.

"Будемо відбудовати їх — саме постійні мости — тільки з дозволу Збройних Сил України, коли ми будемо розуміти, що ми можемо це зробити", — пояснив він.

Водночас робота з проєктування нових мостів ведеться, тим більше, що деякі з них вже не задовольняли сучасних потреб. Зокрема, міст, який окупанти зруйнували під Черніговом. Місто потребує іншого, великого мосту.

Нової концепції, на думку Тимошенка, вимагає кожна область, не тільки деокуповані території.

"Ми розуміємо, що нам треба буде відновлювати не просто зруйновану інфраструктуру. Нам треба відновити взагалі інше бачення кожного міста, з'єднання між містами і так далі", — зазначив заступник керівника ОП.

Для цього ОП разом з ОВА та громадами робить каталог кожної області. В тому числі для Західної України, де також є така потреба.

Цей каталог потрібен також тому, що, на думку президента Володимира Зеленського, за кожну область має відповідати окрема країна, як вже Велика Британія задекларувала Київ та Київщину. Крім того, за словами Тимошенка, є цілий ряд іноземних архітекторів, які зголосилися допомагати Україні.

Нагадаємо, ранішеТимошенко розповідав, що при відновленні деокупованих міст застосовується механізм, коли за кожний постраждалий регіон відповідає область-сусід. Раніше цю практику відпрацювали при розподілі гуманітарної допомоги.