RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

У Кіма закупили деревину для фортифікацій на Миколаївщині втричі дорожче за ринок - "Наші гроші"

Вартість соснових колод для Миколаєва, які використовуються для будівництва фортифікаційних споруд, з урахуванням доставки мала б складати 3900 – 4400 грн за кубометр, а в кошторисах Миколаївської ОВА втричі вища ціна - 11 400 грн.

Про це йдеться в розслідуванні видання "Наші гроші".

"Держава вилучає колоди у державних лісгоспів на потреби ЗСУ. В першому кварталі цього року деревину забирали по ціні від 1 700 до 2 600 грн за кубометр із ПДВ залежно від діаметрів колод і класу якості деревини. Доставка… до Миколаєва коштує від 1 100 до 1 500 грн/куб. Ще 300 грн коштує підвезення/завантаження… Вартість соснових колод у Миколаєві мала б скласти від 3 900 до 4 400 грн за кубометр. Але в фортифікаційних кошторисах миколаївців стоїть ціна 11 400 грн. Тобто фактично втричі дорожче від ринкових цін", - йдеться у публікації.

Біржова ціна сосни, яку вільно реалізовують державні лісгоспи, на "Українській енергетичній біржі" наразі близько 2 400 грн за кубометр.

У ціну 11 400 грн, яка вказана в кошторисах Миколаївської ОВА, не включено вартість транспортування. Доставка по області до місця будівництва в кошторисі вказана окремо, у 720 грн за кубометр із ПДВ, пишуть "Наші гроші".

Якщо порівнювати з цінами в деяких інших регіонах, у Миколаєві вартість колоди більше майже в 7 разів, йдеться у розслідуванні.

"Найочевидніша різниця із цінами в кошторисах Держвідновлення у Сумській області, де колоди враховані по 1 752 грн, – миколаївські колоди майже в сім разів дорожчі. Крім того, миколаївська деревина майже втричі дорожча від цін, які "Наші гроші" знаходили у системі "Прозорро". Наприклад, у квітні дві військові частини замовили колоди на сотні мільйонів гривень по 4 236 – 4 320 грн за кубометр. Ба більше, навіть у скандальних контрактах Харківської обладміністрації деревина вдвічі дешевша від миколаївського кошторису", - зазначається в публікації.