RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Сенсація від NASA: вчені виявили три придатні для життя планети

Міжнародна група астрономів оголосила сьогодні на прес-конференції в NASA про відкриття системи з семи землеподобних планет біля ультрахолодного червоного карлика TRAPPIST-1, що знаходиться у 39,5 світлових років від сонячної системи. Це відкриття доводить, що земної випадок зародження житті не унікальний.

Під час прес-конференції, вчені відзначили, що їм відомі тільки розміри, орбіти, кількість радіації на планетах, однак для більш детального вивчення знадобиться час. Усі планети знаходяться набагато ближче до зірки, ніж у Сонячній системі: якщо TRAPPIST-1 розташувати на місці Сонця, то всі її планети опиняться всередині орбіти Меркурія. Крім того, планети розташовані так близько, що з кожної з них можна побачити сусідні, як Місяць із Землі.

"Це відкриття підтверджує: такі ж умови, як склалися на Землі, зовсім не випадковість. Таких" збігів "може бути мільярди", - говорять вчені. За їх словами, ті обставини, які призвели до виникнення життя на Землі, точно так же, як виявилося, можуть виникнути і в інших куточках всесвіту.

За оцінками вчених, всі сім планет за розмірами близькі до Землі, причому три з них лежать у "зоні населеності" і можуть мати океани. Ці три планети отримують від свого світила приблизно стільки ж тепла, скільки і наша планета.

Раніше відповідну статтю було опубліковано у журналі Nature.

Сім віднайдених планет роблять один оборот навколо своєї зірки за 1,51, 2,42, 4,04, 6,06, 9,21, 12,35 і 20 діб. Крім того, всі сім планет розташовані дуже компактно, на відстані не більше 10 мільйонів кілометрів від свого світила.

Особливості обертання планет дають змогу вважати, що всі вони сформувалися на значно більшій відстані і лише потім поступово мігрували ближче до світила. Тому потужні спалахи, типові для молодих червоних карликів, могли не здути з них атмосферу і воду.

Судячи з дистанцій і орбіт, близьких до кругових, всі сім планет знаходяться у "приливному захопленні". Це означає, що на одній їхньому боці вічна ніч, на іншій - вічний день, а на термінаторі - вічна ілюзія заходу або сходу.

Автори роботи оцінюють потенційну населеність планет системи вкрай консервативно. Вони вважають, що TRAPPIST-1b, c і d занадто гарячі для існування океанів на поверхні, а TRAPPIST-1h занадто далека і холодна. Однак дослідники обумовлюються, що це не виключає їх зі списку потенційно придатних для проживання.

Справа в тому, що через приливне захоплення на нічних сторонах і термінаторів перших трьох планет може бути порівняно прохолодно, океани там теоретично могли зберегтися. Найбільш віддалена планета хоча і отримує від свого світила всемеро менше енергії, ніж Земля від Сонця, повинна мати щільну атмосферу.

Приливне захоплення ядра TRAPPIST-1h може розігрівати цю планету в достатній мірі для підтримки рідкого океану на денній стороні, під льодами.

Варто відзначити, що космічний апарат, відправлений з Сонячної системи зі швидкістю світла (299 792 458 м / с), досягне TRAPPIST-1 через 39,5 років.

Нагадаємо, раніше вчені довели, що супутник Сатурна Титан за структурою аналогічний давній Землі, а його поверхня вкрита водною оболонкою, в якій можуть знаходитися живі організми.

За матеріалами: life.ru