RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Найкращі рецепти паски: як готувати паску

До пасхальної трапези залишилося менше тижня. Пропонуємо вашій увазі кілька кращих рецептів великоднього здобного хліба – пасок.

Паска проста

2 склянки борошна,

1.2 склянки молока,

25-30 г дріжджів, 5 яєць,

1/2 склянки цукру,

250 г вершкового масла,

сіль – за смаком

Змішайте борошно з теплим молоком, розпущеним у невеликій кількості молока і спіненими дріжджами, все перемішайте і поставте в тепле місце для бродіння, прикривши рушником або полотняною серветкою. Коли тісто підніметься, додайте розтерті з цукром жовтки, розтоплене тепле масло, сіль і ще раз ретельно перемішайте. Потім введіть збиті в стійку піну білки і обережно, щоб не зруйнувати піну, додайте борошно, щоб тісто вийшло досить густим. Дайте тісту піднятися вдруге, потім добре вимісіть, покладіть в добре змащену розм'якшеним маслом форму, заповнивши її до половини. Дайте тісту піднятися до країв форми і випікайте при температурі 180 С до готовності.

Сирна паска (без випікання)

5 круто зварених яєць,

200 г м'якого вершкового масла,

200 г сметани,

1 склянка цукру

близько 1 кг перетертого на ситі свіжого жирного сиру

Розітріть жовтки, вершкове масло, сметану, цукор і сир. Додайте ванільний цукор і півсклянки родзинок (або цукатів). Вимісіть, викладіть у вологу марлю і помістіть в якусь форму під гніт, щоб сироватка стекла. Форму залиште на дві доби в холодному місці, потім обережно вийміть паску і викладіть згори хрест із родзинок. Раніше такі паски готували в спеціальних розбірних дерев'яних формах, їхнє денце мало заглиблення у формі хреста, який відображався на готовій пасці. Час приготування – 20 хв.

Паска заварна

5 склянок борошна,

9,5 склянок молока,

7 жовтків,

б склянок цукру,

100 г дріжджів,

600 г вершкового масла,

сіль, ванілін

Борошно заварити гарячим молоком. Коли охолоне, додати розтерті з половиною цукру жовтки, дріжджі, розведені у півсклянках молока. Замісити густе тісто, потроху досипаючи борошно, дати підійти, всипати решту цукру, трохи солі і ваніліну, вимісити, додати вершкове масло, ще раз вимісити і викласти у форму. Коли тісто підніметься, випікати в духовці.

Паска сирна з горіхами

Сир – 1 кг,

яйця – 4 шт.,

ваніль, цукор – 1 скл.,

масло – 100 г,

горіхи подрібнені – 2 склянки

Сир протерти через сито, додати цукор, ваніль, яйця, масло, добре перемішати. Волоські горіхи підсмажити, подрібнити, перемішати з сиром, додати вершки або сметану, викласти у форму і поставити під прес.

Паска з родзинками

800 г борошна,

200 г вершкового масла,

200 г цукру, 1 скл. молока,

5 яєць,

50 г свіжих дріжджів,

200 г родзинок,

сіль

Розтопити масло, влити гаряче молоко, додати цукор, сіль. Перемішати і охолодити до кімнатної температури, після чого всипати борошно, влити розведені у невеликій кількості молока спінені дріжджі, ретельно перемішати. Поставити в тепле місце. Коли підійде, додати 5 жовтків, 5 збитих в стійку піну білків, родзинки і вимішати. Тісто покласти в добре змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини. Коли тісто підніметься врівень з краями форми, випікати при температурі 180° С до готовності.

Паска шоколадна

1 кг сиру,

400 г вершкового масла,

2 склянки густої сметани,

1 склянка цукру,

1 склянку вершків,

200 г шоколаду,

4 яєчних жовтка,

2 яєчних білка,

ванілін

Протерти сир через сито, змішати з вершковим маслом і густою сметаною. Потім змішати цукор з вершками і шоколадом, натертим на дрібній тертці, додати ванілін.

Розмішувати до тих пір, поки не залишиться крупинок шоколаду. Шоколадну масу змішати з сиром, добре розтерти. Збити густі вершки і яєчні білки, з'єднати з приготованим сиром. Додати дрібно нарізані цукати і родзинки. Все перемішати, викласти в пасочницу, накрити кришкою, покласти гніт і поставити на добу в холодне місце.