RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У бойовиків є важливий аргумент: експерти пояснили, чи можливо повстання на окупованому Донбасі

Незважаючи на широке невдоволення мешканців окупованій частині Донбасу підконтрольними Росії бойовиками з терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", це почуття поки не може вилитися в будь-якої організований протест.

Про це в коментарі "Апострофу" розповіли донецький політолог Кирил Сзаонов, журналіст з Донецька Сергій Гармаш і заступник міністра України з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Юрій Гримчак, і донецький філософ Олексій Панич.

За словами Сазонова, невдоволення місцевих жителів не може виступити за рамки побутового рівня - наприклад у організований протест.

"Дуже важко проявити свою нелюбов щодо організованих озброєних людей, враховуючи, що людині, незадоволеному режимом, знайти собі союзників набагато важче, адже невідомо, кому можна довіряти", - заявив політолог, зазначивши, що не варто сподіватися на партизанську війну проти бойовиків .

За словами Гримчака, останні виходи на вулицю за Україну були ще в 2014 році в Слов'янську, Краматорську, але вони були розігнані автоматними чергами, правда, поверх голів. "Після цього ніякі виходи на вулицю вже неможливі", - підкреслив він.

На думку журналіста з Донецька Сергія Гармаша, протестні настрої на окупованому Донбасі розрізнені.

"Ставлення дійсно змінюється, ілюзії зникають і населення все більше роздратовані тим, що зараз там відбувається. Відсоток роздратованих великий, але не кожен буде йти на прямий конфлікт", - заявив журналіст.

Він нагадав, як в Єнакієвому, коли намагалися закрити шахту "Юний комунар", населення активно цьому чинила опір і просто вигнав людей, які приїхали закривати цю шахту і припиняти відкачування води. "В принципі, населення активно, але воно не має чіткої політичної спрямованості. Те, що люди побили російських найманців, ще не означає, що вони готові підтримати українську армію. Для того, щоб вони підтримали ВСУ, потрібно, щоб Україна для цього щось то робила: посилала якісь сигнали, артикулювала своє ставлення до перспектив вирішення конфлікту. а так люди не розуміють, що зміниться, якщо повернеться Україна, а якщо і розуміють, то в негативному плані, тому що постійно знаходяться під впливом російської пропаганди ", - вважає Гармаш.

У той ж е час, за словами Панича, розчарування справжньою Росією все ж може принести користь Україні.

"У повстання це зневіра не переросте. Це було б ще катастрофічніше, ніж відоме Варшавське повстання. Але потім допоможе Україні, коли окупація закінчиться і ми повернемося на свої землі", - підсумував філософ.

Детальніше про те як за 3,5 року змінилося ставлення жителів окупованого Донбасу до так званим "ополченцям" і "відпускникам" з РФ читайте у матеріалі "Любов пройшла: чому мешканці Донбасу б'ють і калічать бойовиків ДНР-ЛНР", який опубліковано на "Апострофі".