RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Спалах кору в Україні: лікарі голосно висловилися про щеплення

Батьки не поспішають вакцинувати своїх дітей, незважаючи на твердження медиків, що кращої страховки від кору, ніж вчасно зроблене щеплення, просто не існує

Про це розповів "Апострофу" начальник ГУ Госпродпотребслужби в Києві Олег Рубан.

"Саме тоді, в середині нульових, у ЗМІ з'явилися повідомлення про загибель дитини після проведення планової вакцинації. Але цей випадок був пов'язаний не з самою вакциною, а з введенням цієї вакцини: дитині ввели вакцину без попереднього медичного огляду, при температурі, і було ускладнення у вигляді летального випадку, - додає Рубан. - Врезультаті рівень вакцинації з 2007 року різко почав знижуватися і в деяких регіонах України становить 10-15%. У Києві в цьому плані найсприятливіша ситуація: рівень вакцинації по кору досягає 80% і вище " , - сказав Рубан.

"Багато батьків ставляться до щеплень негативно і навіть агресивно в зв'язку з поширюваними поруч противників вакцинації безглуздими чутками про" світовому фармзаговоре ", - додає лікар-інфекціоніст Андрій Осадчий. Об'єктивних причин, не робити щеплення, тобто протипоказань, насправді дуже і дуже мало, і рішення про це можуть приймати тільки кваліфіковані лікарі".

У свою чергу завідуючої лабораторією в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Марічев зазначає, що антивакцинальна кампанія - не суто українське явище.

"У всьому світі існує такий рух, - пояснює "Апострофу" Марічев. - Джерелом були лікарі-гомеопати, потім до них долучилися і фахівці інших медичних спеціальностей, педіатри деякі. Рух почався з Ізраїлю, коли з'явилися роботи, в яких доводилося відсутність необхідності проведення вакцинації, потім з'явилися роботи, де говорилося, що може виникати ряд патологічних станів, зокрема аутизм. Шляхом поширення таких матеріалів в суспільстві сформувалася думка, що вакцини використовувати шкідливо, мовляв, краще перенести захворювання. Але противники вакцинації забувають той факт, що в разі захворювання на 1 тис хворих може бути один смертельний випадок, пов'язаний з важкими ускладненнями".

Але не всі лікарі, які рекомендують своїм пацієнтам вакцинуватися, можуть толком пояснити людям, чому щеплення - це важливо.

"Не маючи повної інформації від лікарів, батьки сумніваються. Якщо лікар не може донести інформацію, сам недостатньо добре володіє знаннями, пацієнти сумніваються і слухають друзів, людей на форумах, вірять в фейки", - сказав доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика Федір Лапій.

Читайте також в матеріалі "Апострофа": Не тільки кір: спалахи яких небезпечних хвороб загрожують українцям.