RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні помічені перші в 2018 році випадки двох небезпечних хвороб: симптоми, профілактика і лікування

У Києві в цьому році зафіксували перший випадок захворювання на правець.

Про це повідомив в. о. директора Київського лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я Сергій Чумак в коментарі 44.ua.

"Минулого року і в січні 2018 року зареєстровано по 1 випадку захворювання на правець у дорослих", - зазначив він.

Про хворого на правець стало відомо 26 січня. На даний момент чоловік знаходиться в лікарні під наглядом лікарів.

Сергій Чумак сказав, що в Києві є загроза появи і поширення дифтерії.

Крім цього, в місті Рубіжне Луганської області зафіксований і лабораторно підтверджений перший випадок захворювання на дифтерію, передає телеканал "112 Україна".

"За словами обласного лікаря-інфекціоніста, недуги виявлені у 31-річного місцевого жителя, який з ознаками цієї хвороби звернувся в лікарню ще в минулий вівторок. Зараз він знаходиться в інфекційному відділенні Рубіжанської лікарні. У нього, кажуть лікарі, зафіксована так звана локалізована і токсична форма дифтерії", - каже кореспондент телеканалу.

Зазначається, що хворий отримував всі профілактичні щеплення в дитинстві.

Правець

Правець –інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему і викликає сильні судоми м'язів. Нерідко трапляється летальний результат.

Збудник правця – паличка Clostridium tetani – в основному живе в грунті разом і з її частками потрапляють всередину організму через різні пошкодження шкірного покриву, наприклад, порізи. Обробка рани антисептиками фактично марна.

Симптоми

Лікарі виділяють 4 форми правця: блискавичну, гостру, підгостру і хронічну.

Перші ознаки - слабкість, дратівливість, головний біль, а в області рани "тягнуть" м'язи. Потім м'язи починають змінюватись, особливо біля рани і в жувальних м'язах — хворому важко відкрити рот-судоми і біль. З'являється тягучий біль у м'язах шиї, потилиці, спини, попереку. Потім судоми охоплюють усі м'язи тулуба, від чого хворий вигинається дугою.

Імунітет до захворювання не виробляється, тому завжди присутній ризик повторного зараження.

Профілактика

Необхідно зробити профілактичні щеплення, які проводяться з раннього дитячого віку.

Можна говорити про ефективний захист, якщо після останнього щеплення минуло не більше 5 років. Якщо більше - то проводиться екстрена профілактика: хірургічна обробка рани та імунопрофілактика, шляхом введення правцевого анатоксину, протиправцевої сироватки, протиправцевого імуноглобуліну.

Дифтерія

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання, яке вражає органи серцево-судинної, дихальної і нервової систем, а також наднирників.

Збудник хвороби — дифтерійна паличка. Найчастіше дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, але заразитися нею можна і через предмети, яких торкався носій. Також дифтерії проникає в організм через слизові.

Враховуючи місця ураження дифтерійною інфекцією, виділяють такі форми захворювання:

Дифтерія ротоглотки (мигдалин)

Дифтерія дихальних шляхів (гортані, трахеї, бронхів)

Дифтерія носа

Дифтерія очей

Дифтерія статевих органів

Дифтерія шкіри

Три останні форми зустрічаються рідко, а найпоширенішою є форма дифтерії мигдаликів.

Симптоми

Перші симптоми дифтерії можуть нагадувати ангіну: біль у горлі, загальне погіршення самопочуття, підвищення температури і т. д. При цьому при дифтерії на мигдалинах чи інших уражених інфекцією органах з'являється сіро-білий наліт. Коли хворий видаляє наліт, то рана починає кровоточити, а через деякий час наліт знову проступає.

Також дифтерія може призвести до ураження центральної нервової системи (параліч дихальних м'язів: шиї, голосових зв'язок та гортані), що може закінчитися летальним результатом.

Лікування

Основним методом лікування є введення пацієнту антитоксичної протидифтерійної сироватки, перш ніж пацієнт проходить тести на чутливість до препарату.

Також проводиться дезінтоксикаційна терапія, хворому вводять курс антибактеріальних препаратів, зокрема антибіотиків. У цей період хворому слід вживати якомога більше рідини.

Профілактика і щеплення

Найбільш ефективний метод профілактики — щеплення. Проте вона не дає повної гарантії уберегти людину від зараження, але тоді хвороба протікає в значно легшій формі або людина буде тільки носієм.

Ще одним засобом профілактики є гігієна — треба частіше мити руки, протирати предмети, які міг торкатися потенційно заражений людина, провітрювати приміщення. А при перших симптомах необхідно відразу звернутися до лікаря.

Як повідомляв "Апостроф", лікар-педіатр Євген Комаровський докладно розповів про вакцинації дорослих від дифтерії.