RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Гробки 2018: як правильно проводити поминальні дні

Через тиждень після свята Великодня православні християни відзначають свято Радониця, який в Україні також називають Проводи, Гробки, Могилки, Діди, Батьківський день. З цим днем пов'язано безліч традицій і вірувань.

Радоница відзначається на 9-й день після Великодня і завжди припадає на вівторок. Оскільки в 2018 році православні християни зустріли Воскресіння Христове 8 квітня, день "вселенського поминання" припадає на 17 квітня.

Традиція Радониці має дохристиянські коріння - вона тісно пов'язана з культом предків. Стародавні слов'яни приходили на могили своїх покійних родичів, оскільки вірили: померлі радіють, чуючи теплі спогади про себе.

Пізніше язичницька традиція радіти на кладовищі увійшла в суперечність з християнством - церква не заохочувала подібних речей. Але потім, як і у випадку з іншими язичницькими традиціями, був знайдений прийнятний компроміс: віруючим дозволили в певні дні ходити на кладовища, але утримуватися від надмірних веселощів. Церква, в свою чергу, внесла в народне свято поминання свою заупокійну лепту - спеціальні служби і молитви.

В сучасних умовах, коли більшість віруючих не може дозволити собі відвідати кладовище в робочий день, вівторок, часто Поминальний день переносять на неділю, перед Радоницею (коли відзначається зовсім інше свято - Антипасха, Фомін тиждень або Червона гірка).

Нагадаємо, через 50 днів після Великодня буде відзначатися свято Трійці. У 2018 році воно випадає на 27 травня.