RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Названо найвпливовіших в Україні "злодіїв в законі": фото і деталі біографій

Крім численних "гастролерів" в Україні є ряд доморощених злодіїв в законі.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, у лютому цього року перший заступник голови Нацполіції України В'ячеслав Аброськін в інтерв'ю виданню Realist назвав вісім прізвиськ: "Антімос", "Льора Сумський", "Нєдєля", "Вася Ушатий", "Армен Хохол", "Умка", "Полтава", "Хмело". За словами Аброськіна, двоє з них фактично придбали для себе ці "звання", але ніколи не попадали в місця позбавлення волі за крадіжки. Мова йде про "Нєдєлю", який базується в Києві, і "Умку" з Дніпра. "Обидва притягалися за підробку документів – ось їхній злодійський рівень. І дві людини намагаються впливати на всі напрямки нашого життя", – говорить Аброськін.

Найавторитетнішим злодієм в законі в Україні називають "Льору Сумського" – Сергія Лисенка, про нетривале затримання якого ми писали вище. 63-річний Лисенко, який встиг шість разів побувати в місцях не настільки віддалених, відомий далеко за межами рідних Сум і регулярно "світився" у Києві.

Востаннє прізвище цього злодія в законі спливало у зв'язку з вбивством екс-депутата Сумської міськради Анатолія Жука на початку серпня. У 2012 році він, відповідаючи місцевим ЗМІ про свої зв'язки із злодієм у законі, сказав наступне: "Так, я знайомий з Сергієм Лисенком. І з тими людьми, з якими я дружу, я дружу, ні від кого не відхрещуюся і відхрещуватися не буду, незважаючи на будь-які обставини або погляди – чи то злодій в законі або міліціонер. Так, я дружу з Сергієм Лисенком, але я дружу і з Дяченком (тодішній начальник обласної міліції Сумської області, – "Апостроф"). І що тут такого?!" Втім, очільник міліції області тоді всіляко заперечував зв'язки з Жуком.

Також одним з найвпливовіших злодіїв України є Антімос, в миру – Антімос Кухілава, який з початку 90-х років заправляв в Одесі. Про дружбу з ним публічно заявляв народний депутат, екс-"регіонал" Олександр Пресман. "Для мене він в першу чергу родич, хрещений батько мого сина. Було б добре, щоб в Україні було більше таких людей, як Антімос. Не було б в країні такого свавілля. Я б не хотів зараз говорити про якісь авторитети. Повірте, сьогодні мені ближче ті 180 тисяч людей, яких я представляю на своєму виборчому окрузі", – сказав політик одному з одеських видань у 2013 році.

У 2009 році Антімос був депортований з країни. Борт з ним летів до Грузії, де злодій в законі міг опинитися у в'язниці, але, як повідомляли в пресі, в останній момент літак змінив маршрут і опинився в Туреччині. У 2016 році Кухілава приїжджав в Україну, але надалі з'являвся тут лише наїздами.

Його сина Нуріка Кухілаву теж намагалися видворити з України, але невдало. Кухілава-молодший досить відомий серед молодіжної столичної "тусовки". Зокрема, його називають близьким другом скандального екс-футболіста київського "Динамо" Артема Мілевського. Також Нурік Кухілава був одружений на відомій співачці Анастасії Приходько, яка народила йому дочку, але пізніше пара розлучилася.

Найстарішим злодієм у законі України є 80-річний "Полтава" (Володимир Васильович Дрібний), який живе в Одесі. Незважаючи на вік, він і далі залишається при справах: у минулому році одеська поліція вилучила під час обшуку у Полтави "общак" на суму понад мільйон доларів США. Ще один одеський злодій – 68-річний Валерій Шеремет на прізвисько "Шарік" – подейкують, фактично відійшов від справ після смерті сина в 2015 році.

З відносно молодого покоління варто виділити Васю "Ушатого" (Василь Русан), нібито пов'язаного з Антімосом Кухілавою, "Умку" (Сергій Олійник) з Дніпра, а також "Нєдєлю" (Андрій Недзельський). Останнього називають "смотрящим" по Києву. Однак, за чутками, у боротьбі між різними кримінальними угрупуваннями за столицю у "Нєдєлі" виникають проблеми. Враховуючи кількість "гастролерів", які хочуть підім'яти під себе Київ, це абсолютно не дивно.

Детальніше про кримінальних авторитетів в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Злодії в законі проти поліції: хто переможе.