RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Злодії в законі проти поліції: хто переможе

В Україні налічується до сотні кримінальних авторитетів

В Україні налічується до сотні кримінальних авторитетів Фото: УНІАН

Українські силовики пішли в масштабний хрестовий похід проти організованої злочинності, вирішивши обезголовити верхівку кримінального світу, залишивши її без "смотрящих" – так званих злодіїв у законі. Що з цього вийде і як Україні реально позбутися впливу професійної бандитської еліти, розбирався "Апостроф".

На службі у ФСБ

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в Україні налічується від 80 до 100 злодіїв у законі.

"70% угонів автомобілів координуються кримінальними авторитетами, так званими злодіями в законі, також – 60% квартирних крадіжок, терористичні злочини, вбивства, в тому числі замовні", - повідомляв на початку літа Аваков.

"Злодії в законі мають величезний вплив, набагато більший, ніж про це говорить навіть пан Аваков, - запевняє "Апостроф" екс-глава Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький. – Злодії в законі впливають не тільки на бізнес і злочинні сфери діяльності, але й на політиків і людей, що ухвалюють рішення в країні, на тих же народних депутатів. Через них протягують зміни в законодавство, які полегшують долю в'язнів і злочинного бізнесу. Найяскравіший приклад – закон Савченко (відповідно до змін у законодавство, один день попереднього ув'язнення зараховувався за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання, - "Апостроф"), який лобіювався саме організованою злочинністю".

Звідки ж в Україні так багато "законників"? Справа в тому, що чималу частину злочинних "генералів", за даними Нацполіції, в Україну експортує Росія – для дестабілізації ситуації і погіршення криміногенної обстановки в нашій країні. Більш того, багато хто з них співпрацює з ФСБ.

"Ієрархія злодіїв у законі збудована ще з радянських часів за принципом піраміди, - додає Старенький. – Найвпливовіші злодії в законі, які диктують свої умови всім іншим, що знаходяться на території РФ: в Москві та Санкт-Петербурзі. Уся злодійська вертикаль працює під контролем "злодіїв в законі" з РФ. А російські злодії в законі контролюються ФСБ Росії і МВС. Тому розгул злочинності в Україні я оцінюю як елемент гібридної війни проти нашої держави".

Нанести потужний удар по організованій злочинності вирішили народні депутати. У лютому 2016 року в парламенті був зареєстрований законопроект №1188, який вводив в Кримінальний кодекс саме поняття "злодій в законі". Навіщо це потрібно? Ідея в тому, що всі "законники" вже давно відомі правоохоронцям, але притягти їх до відповідальності не так просто, адже еліта бандитського світу сама в кватирки не лазить і не стоїть в темних провулках зі зброєю, а виконує організаторську функцію у скоєнні злочинів. Тому навіть якщо злочинних "генералів" і затримують, то, як правило, за кілька днів просто відпускають, адже пред'явити їм по суті нічого.

Фото: УНІАН

Так, наприклад, сталося в лютому із злодієм в законі Сергієм Лисенком на прізвисько "Льора Сумський", якого поліцейські спочатку затримали, поклавши обличчям в асфальт, а потім відпустили. А в листопаді минулого року поліцейські зірвали сходку злодіїв у Пущі-Водиці під Києвом. Тоді копи відзвітували про затримання 60 осіб, але після перевірки документів та встановлення осіб усіх їх відправили по домівках.

"Накрити сходку, перерахувати всіх, а потім відпустити – це просто показуха і не дуже ефективні дії", - нарікає Сергій Старенький.

Відповідно, якби в українському КК з'явилося поняття "злодій в законі", то в теорії "законники" вже не змогли б відбутися лише прогулянкою до поліцейської ділянки. Так вчинили на початку нульових в Грузії, коли за одне визнання своєї належності до вищої касти злодійського світу можна було відправитися за ґрати. Діяло це так: правоохоронці запитували в "законника", чи є він злодієм в законі? За злодійськими поняттями, заперечувати такі речі – "западло". Тому після отриманого визнання авторитета благополучно "пакували" і саджали. У грузинському кримінальному кодексі, окрім поняття "злодій в законі", ще введено терміни "злодійський світ", "діяльність злодійського світу", "злодійське зібрання" (сходка), "член злодійського світу".

Українські парламентарії провалили законопроект про злодіїв у законі, віддавши за нього лише 178 голосів. Але справедливості заради варто відзначити, що законопроект дійсно був не ідеальний. Наприклад, згідно з висновками парламентської науково-експертного управління, залучати осіб до кримінальної відповідальності тільки за те, що вони належать до певної спільноти (нехай навіть до такого, що прямо називає себе бандитською) – шлях в нікуди, адже кримінальне покарання має наставати не за статус, а за конкретні дії.

"Цей формат певною мірою межує з порушенням прав людини: змусити сказати когось, що він злодій в законі і на підставі цього садити – це все ж елемент порушення базових прав людини. Відповідно, якщо ми обрали європейську модель розвитку, такий шлях не зовсім прийнятний", - говорить "Апострофу" екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Правда, якщо стоїть реальне завдання розправитися зі злодійський елітою, то тут вже не до сентиментів. Але навіть якщо такий закон і був би ухвалений в Україні, то в ньому вже не було би сенсу.

Фото: УНІАН

По-перше, зловити на слові бандитських "генералів" вже не вийде.

"Можливо, такий закон був би виходом із проблеми і в Україні, якби ми з Грузією одночасно його ухвалили. Але справа в тому, що злочинність не стоїть на місці й підлаштовується під реалії сьогоднішнього дня, - пояснює Старенький. – Якщо раніше злодійський кодекс честі не дозволяв нікому заперечувати, що він злодій у законі, навіть якщо про це запитує міліціонер, то на сьогодні пройшли злодійські сходки, на яких ухвалили, що для збереження себе на свободі правоохоронцям можна говорити про те, що ти не злодій в законі навіть на камеру. Тому на сьогоднішній день такий закон вже не буде ефективний саме в такому вигляді, в якому це було в Грузії. Краще було б розширювати сферу визначення "участь в організованій злочинній групі". Це могло б спрацювати".

По-друге, на думку ветерана МВС, екс-співробітника Головного управління із боротьби з організованою злочинністю Анатолія Фесуна, в Україні такого ефекту, як у Грузії, не варто було б очікувати.

"А хіба в Україні у нас є люди, які можуть виконати цей закон? Є політична воля? Є президент, який реально хоче очистити країну від банд? В Україні цього немає", - запевняє "Апостроф" Фесун.

Зброя без патронів

Після нардепів за касту "законників" вирішили взятися в МВС. У березні цього року в структурі Нацполіції був створений департамент стратегічних розслідувань, в завдання якого входить війна із злодіями в законі. Але у нового департаменту залишилися старі повноваження, адже на законодавчому полі нічого не змінилося, і кругообіг злодіїв у природі – затримання-перевірка-свобода – триває. Так чи є сенс у зброї без патронів?

"Сенс є. Організованій злочинності необхідно протидіяти організованими методами. Якщо департамент стратегічних розслідувань буде правильно спрямований на аналіз, збір інформації, організацію системної протидії, підкріплений серйозною державною позицією, тоді він буде працювати", - запевняє Сергій Старенький.

Результати роботи Департаменту стратегічних розслідувань за перше півріччя 2018 року
1 / 1
Результати роботи Департаменту стратегічних розслідувань за перше півріччя 2018 року
1 / 1
Результати роботи Департаменту стратегічних розслідувань за перше півріччя 2018 року
1 / 1

Крім того, за словами Миколи Маломужа, скарги правоохоронців на те, що "законників" формально посадити нема за що, є неспроможними.

"Це питання ступеня професіоналізму силовиків. Якщо є організатор, а ми, маючи технічні, агентурні засоби, не можемо зафіксувати його організаційну роль у підготовці операцій, розробці злочинів, то це просто недостатній рівень професіоналізму. Наприклад, шпигуни діють особливо конспіративно, краще, ніж будь-які бандити, але і їхня діяльність документується. Це реально, і не потрібно говорити, що неможливо засікти злодіїв у законі. Можливо. Адже вони не живуть у вакуумі і не передають думки на відстані, вони реально мають зв'язки, є ідеологами й організаторами великих злочинів, відповідно, їхня діяльність має бути задокументована, і вони повинні притягуватися до відповідальності як організатори, як мінімум посібники", - підкреслив Маломуж.

Що ж стосується експорту злодійської еліти з Росії, то тут потрібні особливі методи протидії.

"Передусім необхідно створювати систему виявлення таких осіб. Ми повинні мати базу з цих осіб, з урахуванням даних наших іноземних партнерів. Це дозволило б виявляти їх на ранніх стадіях, фіксувати момент або намір проникнення на територію держави, за чиїм завданням проникають: бандити, спецслужби. Це тільки комплексні рішення, а одним форматом роботи поліції або СБУ неможливо впоратися з проблемою. Крім того, необхідний більш жорсткий режим прикордонного контролю, за всім периметром кордону, а не тільки з боку Росії, адже такі люди можуть заїжджати до нас через треті країни", - резюмував Микола Маломуж.

Але навіть якщо правоохоронці будуть відпрацьовувати на п'ятірочку і арештують всіх злодіїв у законі в Україні, їх ще треба засудити і посадити. Чи вдасться це? Ось трохи статистики від ГПУ – в 2016 році правоохоронці виявили 136 ОЗУ. У 2017 – 210 ОЗУ. А яку кількість злочинів, вчинених у складі ОЗУ, розглянули суди і скільки бандитів посадили? У 2016 році – нуль. У 2017 році – нуль.

"Чудова сімка"

Крім численних "гастролерів" в Україні є низка доморощених "злодіїв у законі". У лютому цього року перший заступник голови Нацполіції України В'ячеслав Аброськін в інтерв'ю виданню Realist назвав вісім прізвиськ: "Антімос", "Льора Сумський", "Нєдєля", "Вася Ушатий", "Армен Хохол", "Умка", "Полтава", "Хмело". За словами Аброськіна, двоє з них фактично придбали для себе ці "звання", але ніколи не попадали в місця позбавлення волі за крадіжки. Мова йде про "Нєдєлю", який базується в Києві, і "Умку" з Дніпра. "Обидва притягалися за підробку документів – ось їхній злодійський рівень. І дві людини намагаються впливати на всі напрямки нашого життя", – говорить Аброськін.

Найавторитетнішим злодієм в законі в Україні називають "Льору Сумського" – Сергія Лисенка, про нетривале затримання якого ми писали вище. 63-річний Лисенко, який встиг шість разів побувати в місцях не настільки віддалених, відомий далеко за межами рідних Сум і регулярно "світився" у Києві.

Сергій Лисенко (Льора Сумський) Фото: стоп-кадр із відеосюжету

Востаннє прізвище цього злодія в законі спливало у зв'язку з вбивством екс-депутата Сумської міськради Анатолія Жука на початку серпня. У 2012 році він, відповідаючи місцевим ЗМІ про свої зв'язки із злодієм у законі, сказав наступне: "Так, я знайомий з Сергієм Лисенком. І з тими людьми, з якими я дружу, я дружу, ні від кого не відхрещуюся і відхрещуватися не буду, незважаючи на будь-які обставини або погляди – чи то злодій в законі або міліціонер. Так, я дружу з Сергієм Лисенком, але я дружу і з Дяченком (тодішній начальник обласної міліції Сумської області, – "Апостроф"). І що тут такого?!" Втім, очільник міліції області тоді всіляко заперечував зв'язки з Жуком.

Також одним з найвпливовіших злодіїв України є Антімос, в миру – Антімос Кухілава, який з початку 90-х років заправляв в Одесі. Про дружбу з ним публічно заявляв народний депутат, екс-"регіонал" Олександр Пресман. "Для мене він в першу чергу родич, хрещений батько мого сина. Було б добре, щоб в Україні було більше таких людей, як Антімос. Не було б в країні такого свавілля. Я б не хотів зараз говорити про якісь авторитети. Повірте, сьогодні мені ближче ті 180 тисяч людей, яких я представляю на своєму виборчому окрузі", – сказав політик одному з одеських видань у 2013 році.

Антімос Кухілава (Антімос) Фото: Resonance.ua

У 2009 році Антімос був депортований з країни. Борт з ним летів до Грузії, де злодій в законі міг опинитися у в'язниці, але, як повідомляли в пресі, в останній момент літак змінив маршрут і опинився в Туреччині. У 2016 році Кухілава приїжджав в Україну, але надалі з'являвся тут лише наїздами.

Його сина Нуріка Кухілаву теж намагалися видворити з України, але невдало. Кухілава-молодший досить відомий серед молодіжної столичної "тусовки". Зокрема, його називають близьким другом скандального екс-футболіста київського "Динамо" Артема Мілевського. Також Нурік Кухілава був одружений на відомій співачці Анастасії Приходько, яка народила йому дочку, але пізніше пара розлучилася.

Анастасія Приходько та Нурік Кухілава Фото: Володимир Шевчук, tochka.net

Найстарішим злодієм у законі України є 80-річний "Полтава" (Володимир Васильович Дрібний), який живе в Одесі. Незважаючи на вік, він і далі залишається при справах: у минулому році одеська поліція вилучила під час обшуку у Полтави "общак" на суму понад мільйон доларів США. Ще один одеський злодій – 68-річний Валерій Шеремет на прізвисько "Шарік" – подейкують, фактично відійшов від справ після смерті сина в 2015 році.

З відносно молодого покоління варто виділити Васю "Ушатого" (Василь Русан), нібито пов'язаного з Антімосом Кухілавою, "Умку" (Сергій Олійник) з Дніпра, а також "Нєдєлю" (Андрій Недзельський). Останнього називають "смотрящим" по Києву. Однак, за чутками, у боротьбі між різними кримінальними угрупуваннями за столицю у "Нєдєлі" виникають проблеми. Враховуючи кількість "гастролерів", які хочуть підім'яти під себе Київ, це абсолютно не дивно.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців