RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Синоду вирышив продовжити процедуру надання томосу Україні: онлайн

У Стамбулі 10 жовтня почалося засідання Синоду Вселенського патріархату, на якому, як очікується, буде принято рішення про дарування українській церкві Томосу про автокефалію.

На Синоді сьогодні мають виступити екзархи, призначені в Україну, передає "Укрінформ".

«Томос - перший крок до створення помісної церкви. Це процедура, яка вимагає часу, це не просто підписання документа. Це кропітка робота, з вираженням змісту, яка має бути виконана без поспіху та дуже уважно. Не буде феєрверків», - прокоментували ситуацію в прес-службі УПЦ КП.

Пізніше стало відомо, що про прийняття рішення щодо томосу буде оголошено на засіданні Синоду 11 жовтня.

11 жовтня

20:05 Порошенко назвав перемогою рішення Синоду щодо томосу. Він також заявив, що Україна не має наміру починати релігійну війну.

19.20 Патріарх Філарет на прес-конференції пояснив, що Україна остаточно отримає томос після об'єднання церков, яке стало можливим після зняття анафеми з Філарета і Макарія.

При цьому Філарет висловив думку, що процес об'єднання буде швидким.

"Ми скличемо Собор найближчим часом", - підкреслив він.

18:35 Синод прийняв рішення продовжити процедуру надання Україні томосу про автокефалію

Всі деталі тут.

18:05 Гендиректор "1+1" Олександр Ткаченко заявляє, що сьогодні Україна таки отримає томос.

15:55 Чудова новина! Чекаэмо офыцыйного пыдтвердження.

10:18 Екзарх Вселенського патріарха, архієпископ Даниїл Памфілійський зі США, який перебував в Києві у межах підготовки до надання автокефалії, висловив сподівання на позитивне рішення щодо надання томосу Україні: "Доповідь пройшла чудово, ми провели зустріч із патріархом, а сьогодні зранку продовжуємо. Надіємося, що до кінця дня буде офіційне повідомлення. Доповідь була сприйнята чудово. Я думаю, всі були зацікавлені українським питанням, було багато питань і відповідей. Так що думаю, що буде щось позитивне. Буде ще продовження доповіді і обговорення. Думаю, за кілька годин ви почуєте результати".

7:50 Тим часом російські пропагандисти вже підняли істерику. На росТБ заговорили про святих Бандеру і Шухевича.

10 жовтня

20.10 Вердикт Синоду Вселенського патріархату щодо томосу про автокефалію для України буде озвучений 11 жовтня.

Як повідомляє телеканал "Прямий", представники Вселенського патріархату повідомили, що на сьогодні засідання Священного Синоду закінчено.

Проте, стало відомо, що дев'ять з дванадцяти членів Синоду підтримують надання томосу Україні.

18:20 Після того, як Україна отримає Томос про автокефалію, Об'єднавчий собор може бути скликаний протягом декількох тижнів.

Про це в інтерв'ю "Цензор.нет" заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій (Зоря).

"Після того, як з боку Константинопольського патріархату буде прийнято рішення, що Томос надається, технічно скликати Собор можна за кілька тижнів", - уточнив він.

Євстратій зазначив, що саме під час цього Собору в Україні буде проголошено створення помісної Української православної церкви. Також під час собору буде обраний предстоятель УПЦ.

15:12 Член священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Австрії і екзарх Угорщини Арсеніос заявив, що рішення про Томос буде ухвалене, "коли настане час", передає "Радіо Свобода".

"Ми говорили про томос. Рішення буде ухвалене, коли настане час, але Вселенський патріархат має право ухвалювати таке рішення", – сказав він.

На питання щодо відносин із РПЦ Арсеніос заявив: "Ми не хочемо створювати нових проблем, але з Божою допомогою будемо діяти так, щоб усе було мирно, як Він і бажає".

13:03 На засідання Синоду прибули Екзархи Вселенського патріархату архієпископ Памфільський і Західної єпархії Української православної церкви в США Даниїл та єпископ Едмонту і Західної єпархії Українського православної церкви в Канаді Ілларіон. Питання Томосу обговорять після звіту екзархів.

"Буде все добре. З Божою поміччю. Думаю, так", - відповів екзарх Даниїл на запитання про перспективи сьогоднішнього засідання.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада України підтримала звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію. Цю ідею також підтримало і керівництво УПЦ КП та Української автокефальної православної церкви.

Як повідомляв "Апостроф", 2 вересня на архієрейському соборі Константинопольської церкви в Стамбулі єпископи розглянули питання про те, чи можна без згоди інших церков давати автокефалію церкві, яка про це просить.