RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Навіть якщо з дружиною: стало відомо, як українців підставили зі статтею про зґвалтування

З 11 січня в Україні практично будь-який статевий акт потенційно може вважатися зґвалтуванням, а побої взагалі не можуть бути свідченням сексуального насильства.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Зокрема, як зазначає автор, проблема в тому, що в статті Кримінального кодексу про зґвалтування весь упор тепер робиться на отримання добровільної згоди, в той час як фактор фізичного насильства фактично виключений із законодавства.

"Якщо зараз, наприклад, побої на тілі жертви однозначно свідчать про факт зґвалтування, то в майбутньому не буде ніякої різниці, є синці на тілі чи ні, якщо було отримано" добровільну згоду при супутніх обставин ", - пише автор.

При цьому жертві насильника ще потрібно буде довести, що згоди не було.

"У підсумку, абсолютно будь-який статевий акт з проникненням, навіть між законним подружжям, потенційно може вважатися зґвалтуванням", - відзначає автор.

У той же час, професор кафедри кримінального та кримінально-процесуального права НаУКМА Микола Хавронюк, переконаний, що в справах про зґвалтування головну роль все одно відігратимуть докази.

"Кримінальний кодекс - це одне, але є ще Кримінальний процесуальний кодекс, який вимагає доказів. Докази повинні бути в будь-якому випадку. Одного заяви особи про те, що воно не давало згоди, абсолютно недостатньо, щоб засудити іншу особу", - заявив Хавронюк.

За його словами, відсутність згоди необхідно буде довести точно так же, "як раніше ми доводили наявність насильства, або якогось стану, при якому жертва не могла усвідомлювати, що з нею відбувається".

Подробиці читайте в матеріалі "Апострофа": Розписка для сексу: як не стати насильником на подружньому ложі.