RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Відпустка не допоможе: Супрун попередила про небезпеку професійного вигорання

Вигорання на роботі несе в собі ряд загроз для фізичного та емоційного здоров'я, і дуже важливо вміти відрізняти його від перевтоми.

Про це в Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вона наголосила, що перш за все варто розуміти, що вигоряння відрізняється від втоми.

"Коли ми втомилися, відпочинок, достатня кількість сну і поживна їжа допомагають відновити енергію і працездатність. Але вони не допоможуть, коли мова йде про вигорання", - розповідає вона.

Супрун перерахувала, що людина відчуває при вигоранні:

  • Воно схоже на депресію: немає сил, поганий настрій і емоційна нестабільність, порушення харчової поведінки і сну, і невпевненість у своєму професіоналізмі або здібностях. Часто вигорання супроводжується цинізмом щодо роботи і колег.
  • Люди більше не здатні повноцінно виконувати свою роботу, приймають неправильні рішення і відчувають себе емоційно виснаженими. У той же час вони сильно ризикують не тільки психічного здоров'я, але і фізичним. Фізичні симптоми можуть проявлятися як головний біль, запаморочення, шлунково-кишкові болі, прискорене серцебиття або задишка.
  • Люди з вигоранням часто негативно ставляться до своїх завдань, їм важко концентруватися, вони стають апатичними і не мають творчої сили. При цьому відбувається різке зниження продуктивності, що впливає на виконання щоденних завдань не тільки на роботі, але і вдома.
  • Людина, який вигорів, частіше помиляється і не усвідомлює цього, погано тримає інформацію, тривожна і менш уважна.

"Що саме відбувається в тілі при вигорянні? Єдиного маркера вигоряння не існує. Але досить часто при вигоранні сильно порушується вісь регуляції гіпоталамус-гіпофіз-надниркові залози. Вона визначає, наприклад, нашу ранкову бадьорість, адекватну реакцію на стрес і здатність його пережити. При вигорянні гормон кортизол більше не виділяється вранці - тому вже на початку здається, що немає сил. Кортизол не виділяється і у відповідь на стресовий фактор, або ж тіло не реагує на нього як слід", - пояснила в.о. міністра.

Супрун наголосила, що в результаті сильно порушується робота імунної системи, і люди, які вигоріли, ризикують захворіти хворобами серця і судин або розвинути хронічне запалення і навіть пов'язану з ним депресію. Вигорання збільшує ризик діабету 2 типу, гіпертензії, безсоння і уразливості інфекціями.

"Вигорання - це стан хронічного стресу і розчарування, коли багато роботи не призводить до належних результатів, винагороди, визнання або змін. Вигорання може повторюватися, тому варто навчитися вчасно розпізнавати його наближення, намагатися не допускати і мати план дій на випадок кризи, аж до зміни діяльності", - зазначила чиновниця.

За її словами, людині яка вигоріла, слід відпочивати і бути в безпеці і затишку до декількох місяців, шукати підтримки, змінити свої цінності і спробувати переключитися на спорт або хобі, щоб не думати про роботу.

Одночасно слід зменшити користування гаджетами, робити перерву між проектами, не працювати понаднормово, якщо немає сил, більше спілкуватися за межами професійного кола і вчитися говорити "ні".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Супрун дала приємний "рецепт" поліпшення здоров'я.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: МОЗ, Супрун