RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні може з'явитися ще одне державне свято: про що мова

В Україні виникло обговорення питання про встановлення нового дня пам'яті – Дня свободи совісті та віросповідань.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, пише УНН.

За його словами, з такою ініціативою виступила Всеукраїнська Рада релігійних об’єднань. Очікується, що запровадження такого дня підкреслить важливість вільного розвитку церков і релігійних організацій.

У цей день також пропонується вшановувати пам’ять вірян, які постраждали за свої релігійні переконання в Україні у часи тоталітарних режимів й на початку ХХІ століття.

Так, В’ятрович пояснив, що радянський режим "протягом ХХ століття знищив мільйони українців не лише за національними чи соціальними ознаками, але і за релігійними".

"Ми переслідування за релігійними ознаками ставимо в один ряд із політичними репресіями. У нас є день пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається в травні. Але в День свободи совісті та віросповідання хочеться більше згадувати не стільки про жертви, скільки про їхню перемогу, їхній вклад у боротьбу за те, що ми зараз маємо повну свободу віросповідання", - сказав він, додавши що Український інститут національної пам’яті підтримує ініціативу про запровадження такого дня.

Як варіант дати такого дня пам'яті В’ятрович розглядає 23 квітня. Це пов’язано із тим, що саме у цей день в 1991 році Верховна Рада УРСР прийняла закон "Про свободу совісті та релігійні організації".

Як повідомляв "Апостроф", раніше В'ятрович запропонував новий формат святкування 8 березня в Україні.