RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

В'ятрович розповів про запущену в Україні деколонізацію

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що в Україні вже почався процес деколонізації, який є логічним продовженням декомунізації.

Про це він заявив під час дискусії за участю істориків та політиків, передає прес-служба Інституту.

"Коли ми говоримо про деколонізацію, ми маємо на увазі позбавлення від імперської спадщини, яка може бути використана для відновлення імперії. Ми чітко говоримо про країну-агресора, про Росію, яка використовує спільне минуле, аби відновити свій вплив на Україну. І закон про мову, і закон про підтримання української мови в радіоефірі і врешті відновлення незалежної української Церкви – це і є початком процесу деколонізації. Це те, що нас потроху віддаляє від Росії, робить незалежними і сильнішими", – сказав В'ятрович.

На його думку, варто ухвалити відповідні закони про позбавлення від впливу російського імперського минулого.

"Саме війна з Росією, яка почалась у 2014 році, пришвидшила ухвалення цих законів і загострила їхню потрібність. Війна, яка зараз відбувається, це не стільки війна за територію, як за ідентичність українців. У цій війні за ідентичність Росія активно використовує історію. Росія використовує собі на користь все, що говорить про нібито будь-яку спільність між українцями і росіянами. Декомунізація була надзвичайно важливою, бо позбавляла українське суспільство, український публічний простір слідів панування тоталітарного минулого", – вважає В’ятрович.

Він підкреслив, що Росією також використовується проти Украіни історія імперії кінця XVIII-XIX століть.

Нагадаємо, 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет декомунізаційних законів. За цей час було перейменовано 987 населених пунктів та 25 районів, майже 52 тисячі топонімів та демонтовано близько 2,5 тисяч комуністичних пам’ятників і пам’ятних знаків.

Народний депутат України Ганна Гопко зазначила, що парламенту цього скликання необхідно ухвалити зміни до Конституції України щодо перейменування двох областей – Дніпропетровської на Січеславську і Кіровоградської на Кропивницьку, а також завершити процес заборони Комуністичної партії.

Як повідомляв "Апостроф", за словами В'ятровича, деколонізація зокрема, зачепить пам'ятник Катерині II в Одесі. Під деколонізацію попадуть царі, імператори, воєначальники і в цілому військове керівництво Російської імперії, імена яких увічнені в топонімах і пам'ятниках на українській території.

Також В'ятрович навів успішний приклад деколонізації у вигляді демонтажу пам'ятника Суворову на території Київського військового ліцею імені Богуна.