RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

Вальпургієва ніч 2019: історія, традиції, як приворожити чоловіка і що не можна робити жінкам

Ніч з 30 квітня на 1 травня здавна відома як Вальпургієва ніч, яка сповнена містики і магії.

За давнім німецьким повір'ям, у цю ніч відьми зліталися на гору Блоксберг (Брокен) і влаштовували там шабаш, намагаючись зупинити прихід весни. У той же час багато народів Західної Європи відзначали цей день як свято настання весни і неминучої перемоги над злом.

Традиція святкувати цю ніч зародилася ще в дохристиянські часи. За багато століть вона стала часом для обрядів, традицій і заборон. Її історія сягає корінням ще в язичництво. Тоді цю ніч називали ще Відьминим багаттям або Ніччю відьом.

Однак у слов'ян це свято величали Живин день, коли люди просили у богині природи хорошого врожаю і раділи приходу весни і тепла.

У християнстві західного обряду 30 квітня - день пам'яті святої Вальбурги Хайденхаймской (Вальпургії). Вона народилася близько 710 року в сім'ї короля Західної Саксонії Річарда. У 11 років знатна дівчинка пішла в монастир. Коли Вальпургія померла, її останки упокоїли в ніші в скелі Айштадта. Після цього з її могили проступило живильне масло. Але багато років тому під час реставрації монастиря робочі пошкодили могилу. Після цього тінь святої з'явилася до єпископа.

Вважається, що вона може подорожувати між світом живих і потойбічним світом. Вальпургію часто зображують з псом - провідником у світ тіней, і трикутним дзеркалом, що дозволяє бачити майбутнє.

Народні звичаї і традиції

У кельтських народів вважалося, що в цю ніч стоншується грань між світом мертвих і нашим, а на свободу виходить нечиста сила.

Багато традицій та обрядів Вальпургієвої ночі пов'язані з вогнем. Кажуть, що багаття в цю ніч має очисну силою і захищає від злих духів. Наші предки в першу травневу ніч обов'язково спалювали опудало відьми, а поріг будинку посипали піском. Щоб захистити житло від злих духів, також було прийнято запалювати свічки в будинку.

За словами цілителів, зібрані в цю ніч трави мають особливу силу і лікувальні властивості. Тому досвідчені травники відправляються в цю ніч в ліс збирати цілющі рослини.

Так як ніч пов'язана з магією, раніше багато проводили обрядів на позбавлення від невдач і ворожили. В цей час підходив практично будь-який спосіб ворожіння, наприклад - за допомогою карт або дзеркал.

У Вальпургієву ніч вважалося небажаним носити одяг, який став "свідком" будь-якого нещастя. Такі речі, як вважалося, привертають злих духів.

Що Вальпургієва ніч значить для жінок

Це час особливо був важливим для жінок. За повір'ям, щоб зберегти красу, потрібно на світанку першого травня вмитися ранковою росою.

Також Вальпургієва ніч вважається найкращим часом для наведення краси. Тому в вечір 30 квітня дівчата приділяли час своїй зовнішності і догляду за собою.

Наші предки вважали, що сни в цю ніч можуть бути віщими і розповідати про майбутнє. Жінки в колишні часи вірили, що якщо вранці після Вальпургієвої ночі випити води з криниці, то можна виконати всі найзаповітніші бажання і позбутися від хвороб.

Також в цей час жінки ворожили на свого судженого і намагалися приворожити чоловіків. Наприклад, один з сильних привороту робиться вдома перед сном в Вальпургієву ніч, щоб приворожити коханого. Лягаючи спати треба розпустити волосся і зняти з себе обереги і прикраси, зашторити дзеркала і впевнено в пів голосу прочитати слова:

Що не можна робити в Вальпургієву ніч

Гілки бузку в цю ніч під суворою забороною. Не можна приносити в будинок бузок, особливо, якщо в будинку хтось хворіє. Кажуть, що бузок паморочить хворого запахом і кличе в інший світ.

У Вальпургієву ніч вважалося небажаним носити одяг, яка стала "свідком" будь-якого нещастя. Такі речі, як вважалося, привертають злих духів.

Важливо стежити за своєю поведінкою і дотримуватися обережності в словах і вчинках. Не можна сваритися, дратуватися і згадувати нечисту силу вголос, щоб не привернути її увагу. Кажуть, що агресія робить людину іграшкою в руках злих сил. Велика ймовірність наробити дурниць і догодити в неприємності.

За матеріалами GMuz і УНІАН

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: