RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Філарет розповів про шанс стати главою РПЦ і реакцію Путіна

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет в 1991 році мав шанси стати главою Російської православної церкви, проте програв в конкуренції з майбутнім патріархом Алексієм.

Про це він розповів в інтерв'ю "Сьогодні".

За словами Філарета, за кандидатуру Алексія виступало КДБ, а за нього - Політбюро ЦК КПРС.

"Я був обраний місцеблюстителем на засіданні Священного синоду таємним голосуванням. І цього ніхто не чекав! Тому що КДБ обрала місцеблюстителем і патріархом Алексія (Рідігера), а синод таємним голосуванням обрав мене. Це було для всіх несподіванкою. Тобто домовлялися, що буде Алексій, а став Філарет. Але потім почалася "робота" КДБ і вмовили архієреїв в результаті голосувати за митрополита Алексія (Рідігера)... Сталося так, як вирішив КДБ. Хоча Політбюро ЦК КПРС робило ставку на мене, як я потім дізнався в кулуарах. Тобто ставлеником від КДБ був Алексій, а від Політбюро був я", - говорить Філарет.

Пізніше, за словами почесного патріарха, президент РФ Володимир Путін шкодував про вибори глави РПЦ і говорив: "Ми помилилися, обравши Алексія патріархом. Треба було вибирати Філарета. Якби Філарет був обраний, Україна була б наша".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", після створення Православної церкви України (ПЦУ) на Об'єднавчому соборі 15 грудня шляхом злиття Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української автокефальної православної церкви між патріархом Філаретом і главою новоствореної церкви Епіфанієм почав назрівати конфлікт.

У травні 2019 року Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору, і заявив про намір відновити Київський патріархат. Філарет стверджує, що, якщо б Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст тексту Томосу, то не погодилися б на нього.

На початку червняВселенський патріарх Варфоломій відреагував на слова Філарета і заявив, що Київського патріархату не існує і ніколи не існувало.

20 червня в Києві у Володимирському соборіза ініціативою Філарета відбувся помісний собор ієрархів, священиків і мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, на якомуприйняли постанову відновити ліквідовану УПЦ КП і відмовилися приймати Томос. Збори проігнорувала більшість архієреїв колишнього Київського патріархату, який на Об'єднавчому соборі влився в ПЦУ.

24 червнясинод ПЦУ прийняв низку заходів щодо Філарета - його позбавили права керувати єпархією, але залишили в складі єпископату.